Beklimming van de top

Nationaal Park El Teide

Je ademhaling versnelt, en dat is niet enkel te wijten aan de inspanning en de hoogte. Het heeft ook te maken met het feit dat je de top steeds dichterbij ziet komen, wat je hart sneller doet slaan. Het tegenstrijdige is dat hoe dichter je bij de top komt, hoe minder je last hebt van je benen. Je passen worden energieker, alsof de wetenschap dat je er bijna bent je nieuwe krachten geeft... Eindelijk boven! Als iemand je op dit ogenblik zou zien, zouden ze alleen een grote tevreden glimlach op je gezicht zien: je hebt het gehaald! De beloning? De beroemde vergezichten, waardoor je je hierboven de koning te rijk voelt.

De beklimming van El Teide, met 3.718 meter de hoogste berg van Spanje, is een weergaloze ervaring. Er zijn meerdere mogelijkheden om op de top van de vulkaan te komen. De eerste optie is om te voet de berg te beklimmen via het enige bestaande pad dat naast de weg bij Montaña Blanca begint. Je hebt in dit geval bijna zes uur nodig om boven te komen.

De andere optie is om een deel van de weg met de kabelbaan af te leggen. Deze brengt je naar La Rambleta op 3.555 meter hoogte. Van daaraf moet je het pad Telesforo Bravo volgen om bij de top te komen, een traject van iets meer dan 200 meter waarvoor je toestemming nodig hebt (uitsluitend aan te vragen via de website www.reservasparquesnacionales.es).

Vanuit La Rambleta is het mogelijk om naar de uitkijkpunten Fortaleza en Pico Viejo te lopen, waarvoor geen toestemming nodig is en waar je kunt genieten van een prachtig uitzicht op Tenerife en de andere eilanden van de eilandengroep.

Degenen die in de berghut Refugio de Altavista overnachten (op 3.250 meter hoogte) mogen de top van El Teide beklimmen met een bestempelde kopie van hun reservering van die dag in de hut, zonder verdere toestemming. De voorwaarde is wel dat je het pad vóór negen uur 's morgens verlaat.

Voor de beklimming van de vulkaan wordt aangeraden om gepaste kleding en schoenen te gebruiken die je beschermen tegen de temperatuurwisselingen en geschikt zijn om over het ruige terrein te wandelen. Het is ook niet aan te raden om El Teide te beklimmen met cardiovasculaire problemen of kinderen onder de drie jaar.