Natuurpark Anaga

Op enkele minuten met de auto van de hoofdstad (Santa Cruz de Tenerife) vind je het natuurpark Parque Rural de Anaga, dat door de UNESCO als Biosfeerreservaat is aangemerkt omdat de natuurlijke rijkdommen ervan op uitzonderlijke wijze bewaard zijn gebleven. Je zou de eerste niet zijn die op slag verliefd wordt op de schoonheid van de steile, scherp gekartelde bergtoppen. Diepe valleien en ravijnen lopen helemaal door tot aan zee, waar zich talrijke stranden hebben gevormd waar je een verfrissende duik kunt nemen. Deze streek herbergt bovendien een flora en fauna die rijk is aan inheemse soorten.

Het natuurpark Anaga beslaat een groot deel van het bergmassief dat in het uiterste noordoosten van het eiland ligt. Met een omvang van 14.500 hectaren maakt dit reservaat een belangrijk deel uit van het eiland Tenerife. Het strekt zich uit over de gemeentes La Laguna, Santa Cruz de Tenerife en Tegueste.

Het is een van de voornaamste recreatiegebieden van de gemeente en een grote toeristische trekpleister.

Hoe kom je er?

Met de bus: Vanuit Sta. Cruz, lijnen 945 en 947. Vanuit La Laguna, lijnen 076, 077, 273, 274 en 275.

Met de auto: Vanuit La Laguna over de TF-12 die La Laguna verbindt met EL Bailadero en San Andrés.

Wat kun je bekijken?

De indrukwekkende statigheid van de bergen die uit zee oprijzen is een uniek en aantrekkelijk beeld, maar als je echt wilt genieten, moet je de ontelbare paden verkennen die je naar een van de prachtige baaitjes met fijn en schitterend zwart zand voeren (zoals het strand van Benijo). Doe je schoenen uit en wandel blootsvoets over het fijne vulkanische zand of neem een bad in de Atlantische oceaan... een ware explosie van sensaties en indrukken.

In het landschap van de streek vallen ook de geologische formaties op zoals de rotsen (oude vulkanische kraterpijpen), dijken (spleten vol verhard magma die "muren" midden in het landschap lijken), kliffen en zeer steile ravijnen. Een ander onvergetelijk plaatje wordt ongetwijfeld gevormd door de wolkenzee boven het eiland.

En op de hoogst gelegen delen vind je het mooiste voorbeeld van laurierbos van heel Tenerife. Dit is niets meer en niets minder dan een levend fossiel, een overblijfsel dat 40 miljoen jaar heeft overleefd. Heel het Middellandse Zeegebied was met dit soort bos bedekt totdat de ijstijden daar een einde aan maakten. Een wandeling tussen de grillige stammen vol mos in dit vochtige woud is als een reis door de tijd. Luister, voel, en adem de prehistorische lucht in. En alsof dit alles nog niet genoeg was, is het Anaga-massief geologisch een van de oudste gebieden van Tenerife. Dit zorgt, samen met de hoogte-, weer- en bodemverschillen, ondanks de beperkte oppervlakte, voor een enorme biologische variëteit. Bijna alle ecosystemen van het eiland zijn er vertegenwoordigd, behalve dat van het hooggebergte. We vinden er kustvegetatie, zones met Canarische en tabaiba-wolfsmelk, drakenbloedbomen en Canarische palmbomen.

En de fauna doet niet onder voor deze rijke en veelzijdige flora. De hoofdrol is hierbij weggelegd voor de ongewervelde dieren. Je vindt er bijna een honderdtal unieke soorten. En als je van vogels houdt, heb je geluk: je vindt er prachtige soorten zoals Scopoli's pijlstormvogels, torenvalken, uilen en laurierduiven en Bolles laurierduiven (beide zijn inheemse Canarische soorten en worden beschouwd als een soort levende relikwieën). De overvloedige aanwezigheid van vogels heeft er trouwens toe geleid dat Anaga een speciaal beschermingsgebied voor vogels is. Niet minder belangrijk is het ongelooflijke zeeleven, een waar genot voor duikers, met opvallende soorten als de "chucho" ofwel de ronde waaierstaartpijlstaartrog, de Canarische heek, de papegaaivis en een inheemse aal die met uitsterven wordt bedreigd.

In het park wonen trouwens ook mensen. Je vindt er 26 dorpjes en gehuchten, met in totaal zo'n 2.000 inwoners. De inwoners van het park wijden zich voornamelijk aan de kleinschalige landbouw. Ze verbouwen typische streekproducten zoals verschillende soorten aardappels, wijn en fruit.

Wat kun je doen?

Je kunt op vele manieren van het park genieten: wandelen, mountainbiken, paardrijden, ... En als je eerder een watermens bent, kun je van de wind profiteren om te zeilen of van de prachtige diepe zee genieten tijdens een leuk dagje duiken, surfen op de krachtige golven van de Atlantische oceaan, stranden verkennen met een kajak of een poging doen tot waterskiën of wakeboarding.

In het park zijn er meerdere zones die speciaal beschermd worden en waartoe de toegang gereguleerd is. Als je de geheimen van deze plekken wilt ontdekken, moet je eerst de toegangsvoorwaarden checken via de milieudienst van het eilandbestuur op telefoonnummer 922843097 of via e-mail coordinacionmam@tenerife.es

Als je op korte afstand van het park wilt logeren, is de Albergue de Anaga een goede optie. Deze herberg ligt in het dorp El Bailadero en heeft vanaf een soort balkon een prachtig uitzicht op de twee hellingen van het Anaga-massief. Het eenvoudige hotel ligt op korte afstand van de beste stranden van de streek en beschikt over alle voorzieningen.

Albergue de Anaga
Carretera El Bailadero - Chamorga, 38129. Santa Cruz de Tenerife
Tel. 0034 922823225
Website: www.alberguestenerife.net
Prijzen: vanaf €14,50

Bezoekerscentrum Cruz del Carmen verdient ook een bezoekje. Dit centrum is gewijd aan onderzoek, behoud en popularisering van het park en organiseert speciale rondleidingen voor groepen.

Bezoekerscentrum Cruz del Carmen
Ctra. Las Mercedes, Km 6, 38294. San Cristóbal de La Laguna
Tel. 0034 922633576
E-mail: cvisitantes@cabtfe.es
Openingstijden: van maandag tot zondag van 9.30 tot 16.00.

Wat moet je meenemen?

Alles hangt af van de activiteiten die je wilt doen. Als je gaat wandelen, neem dan steeds een mobiele telefoon mee. Zonnebrandcrème en een pet/hoedje. Warme kleding en een regenjas, want het weer kan soms snel omslaan. Water en voedsel om op krachten te komen en uiteraard gepast sportief schoeisel aangezien er vrij steile zones zijn. Vergeet je zwemspullen ook niet voor het geval de wandeling eindigt aan een van de prachtige baaitjes en je een verfrissende duik in de oceaan wilt nemen.