Carnaval op straat

De indrukwekkende carnavalskostuums en uitvoeringen van de carnavalsgroepen, die tijdens de wedstrijden al de show stelen, komen pas echt tot hun recht, wanneer ze de straten opgaan van Santa Cruz de Tenerife. Het stadscentrum is bij uitstek de plek voor het straatcarnaval: de vierhoek gevormd door de Plaza de España, de straten San José, Villalba Hervás en de Plaza del Príncipe is de plek waar het echte feest plaatsvindt.

Op de drukste nachten, de zaterdag en maandag van carnaval en de vrijdag en zaterdag van de 'piñata', wanneer er een maximale toestroom van carnavalsvierders is, komen er hier mogelijk 200.000 personen samen. Op deze dagen zorgt de livemuziek van de orkesten op de podia, die speciaal voor het feest worden gebouwd, voor het vermaak van duizenden mensen.

Decennialang zijn internationale sterren van het formaat van Óscar D’León, Willy Colón, David Bisbal, Many Manuel, Carlos Baute of Quinito Méndez te gast op het carnaval. Maar er is een concert dat alle inwoners van Santa Cruz zich zullen blijven herinneren: het in 1987 gehouden concert van Celia Cruz en de Billo’s Caracas Boys op de Plaza de España. Het lukte deze sterren van de salsa om meer dan 200.000 personen samen te brengen, een historisch getal wat betreft danceparty's in open lucht, dat werd opgenomen in het Guiness Book of Records.

Behalve liveoptredens bieden ook muziektenten en versierde auto’s een grote verscheidenheid aan muziek, zodat er voor iedereen wat wils is. Zo vind je rond de Avenida de Anaga het merendeel van de muziektenten die door studenten zijn opgezet en in de Calle San José staan versierde auto’s –zelfs de auto’s verkleden zich voor dit feest–. In alle omliggende straatjes vind je legendarische trefpunten, zoals El Corinto of El Águila. En de restaurants en levensmiddelenwinkels in de buurt zorgen er ondertussen voor dat het energieniveau van de carnavalsvierders gedurende de hele nacht op peil blijft.

Dit alles maakt het mogelijk dat een groot gedeelte van de bevolking van Tenerife op deze dagen hier samenkomt om feest te vieren, samen met carnavalsvierders afkomstig van de andere eilanden, de rest van het land en de wereld, zodat er zich in deze zone een mensenaantal bevindt dat gelijk staat aan het inwonertal van de hele stad.

Tevens is een van de belangrijkste kenmerken van dit carnaval juist de veiligheid, ondanks de grote mensenmassa. Plezier en ongeremdheid zijn de kenmerken van dit feest, waarbij de voornaamste taak van de veiligheidseenheden en hulpverleners bestaat uit het assisteren van personen die een glaasje te veel op hebben.