Legendarische vulkanen

Behalve dat Tenerife wel de Ark van Noach lijkt vanwege de grote biologische diversiteit, is het eiland ook in bezit van twee plaatsen die op de lijst van Werelderfgoed van de UNESCO staan: het Nationale Park van de Teide en de stad La Laguna.

Een excursie naar El Teide, de Pico Viejo of een wandeling langs de vulkanen van de Siete Fuentes, Fasnia en Arafo, zijn bijzondere plekken die je in dit gebied echt gezien moet hebben.

Tijdens een bezoek aan dit gebied kun je de plekken ontdekken waar de meest recente vulkaanuitbarstingen van het eiland hebben plaatsgevonden, want het eiland is een opeenvolging van historische vulkaanuitbarstingen, voor zover die gedocumenteerd zijn. De laatste vulkaanuitbarsting was die van de Chinyero, die 100 jaar geleden, 10 dagen en nachten lang lava spuwde.

In dit gebied vonden 500 jaar geleden ook een aantal epische veldslagen plaats tussen de Spaanse veroveraars en de Guanches, de oorspronkelijke bewoners van de Canarische Eilanden. Hiervan getuigen nog twee illustratieve plaatsnamen :  La Victoria (de overwinning) en La Matanza (het bloedbad). Het bergachtig terrein, doorsneden door vele diepe kloven, was bijzonder geschikt voor grote listen en hinderlagen.

Diversiteit is kenmerkend voor dit gebied, want hier tref je bijna alle landschappen aan, die het eiland rijk is; van de droogste tot de vochtigste.Tevens komen hier ontelbare planten- en diersoorten voor en kun je dorpen en steden van sterk uiteenlopende bouwstijlen bezoeken.

Naast de legendarische vulkanen vind je er ook twee door UNESCO erkende Werelderfgoederen: Het Nationale Park van Teide en de stad La Laguna. 

We raden je aan verschillende routes te ondernemen. Een ervan is die van de Caldera de Pedro Gil en de vulkaan van Arafo, waar de rookkolommen tijdens de uitbarsting van 1705 een hoogte van 12 kilometer bereikten.

Er zijn ook andere routes die net zo interessant zijn: die van Siete Fuentes en Fasnia, of die van La Catedral en los Roques de García, en ook die van las Narices del Teide en de krater van Boca Cangrejo. En natuurlijk die van Chinyero, waar je verrast zult worden door het contrast tussen het intense groen van de pijnbomen en de gitzwarte lava.

Behalve een schitterend landschap zijn er enorm veel mogelijkheden om actief te zijn in dit gebied.