Tegenstelling noord-zuid

Tenerife heeft een grote verscheidenheid aan klimaten

Een van de meest opvallende aspecten van het klimaat op Tenerife is dat er in de winter aan de kust voortdurend sprake is van aangename milde temperaturen, terwijl je uitkijkt op de met sneeuw bedekte Teide, met op de achtergrond het geruis van de golven. Dankzij het zachte klimaat van Tenerife kun je op elk moment van het jaar niet alleen van zon en zee genieten, maar ook van unieke natuurverschijnselen, prachtige landschappen en weelderige bossen. Daarbij heeft het zuiden van het eiland meer uren zonneschijn per jaar, terwijl er in het noorden meer regen valt en een hogere vochtigheid heerst. Hierdoor ontstaan verschillende landschappen en kleurvariaties die die een verkenningstocht over het eiland de moeite waard maken.

Een ander voorbeeld hiervan is het contrast tussen de hoofdstad Santa Cruz de Tenerife, waar het hele jaar door hoge temperaturen heersen, en San Cristóbal de La Laguna, wat laat zien dat de temperaturen op bepaalde tijdstippen van het jaar aanzienlijk kunnen verschillen over een afstand van enkele tientallen kilometers.

Het is verbazingwekkend dat er in Tenerife zoveel microklimaten zijn, wat een grote verscheidenheid aan vegetatie oplevert. Het noorden van het eiland staat onder invloed van de passaatwinden. Dankzij de stabiliserende invloed van de zee heerst hier een milde temperatuur van gemiddeld 19 tot 23 ºC. Tussen 600 en 1.500 meter boven zeeniveau wordt de lucht enigszins afgekoeld; de vochtigheid bevordert de teelt van graan- en aardappelgewassen. Vanaf 1.500 meter hoogte wordt de lucht droger en kan er in de winter sneeuw vallen, waarbij de temperaturen overdag en 's nachts sterk kunnen schommelen. In Las Cañadas del Teide, dat 2.700 m boven zeeniveau ligt, zijn er bepaalde soorten planten die alleen op Tenerife groeien door het unieke klimaat van dit gebied. De zuidkust van Tenerife is daarentegen droger, met ideale temperaturen om aan het strand te zonnebaden en te ontspannen.