Taganana

Gemeente: Santa Cruz de Tenerife

De witte kleur van de huisjes contrasteert met het intense groen van de bergen. De huizen van het gehucht Taganana liggen verspreid binnen natuurpark Anaga. Het dorpje is omgeven door ongerepte stranden en rotsen die op enkele meters van de kust uit het water steken — een plek vol mysterie en fantasie. Uitkijkpunt El Bailadero biedt een heel fotogeniek uitzicht.

Taganana is te bereiken vanuit Santa Cruz over een kleine weg die stijgt en daalt. Je kunt er ook komen vanuit La Laguna, door een laurierbos. Het dorp heeft de traditionele gewoontes en bouwstijl van het eiland behouden. Een goed voorbeeld is de kerk van Nuestra Señora de las Nieves, een van de oudste van Tenerife. Bezoekers nemen steevast foto's van het beroemde drieluik, een voorbeeld van de Vlaamse School uit de 16e eeuw.

Dichtbij Taganana vind je nog verscheidene andere gehuchten. Je kunt je bezoek dus voortzetten langs de kust tot je in Roque de las Bodegas uitkomt, waar je een heel charmant strand vindt. Vervolgens komen we aan in Almáciga, een klein gehucht met een lange boerentraditie waar we de kleine kapel van Nuestra Señora de Begoña vinden, alsook het strand, een paradijs voor surfers vanwege de krachtige golven.

Volgens de overlevering gooiden bedevaartgangers uit Bilbao een fles met een afbeelding van deze maagd in zee tijdens hun boottocht naar Santiago de Compostela. De fles kwam acht maanden later op de kust van Almáciga aan, en de bewoners beantwoorden het bericht. Als geschenk kregen ze toen een afbeelding van de Virgen de Begoña die daarna de beschermheilige van het plaatsje werd.Vanuit Almáciga kun je het pad nemen dat je naar andere kleine gehuchten leidt die een bezoek ook zeker waard zijn. Benijo telt zo'n twintig inwoners. De eerste meldingen over het bestaan ervan dateren uit 1536 toen men hier huizen, hutten, wijnkelders en zelfs een perserij begon te bouwen. In 1630 werd er een kapel aan de apostel Sint-Jakob gewijd, maar deze stortte een eeuw later in, waarna niemand hem weer opbouwde. Nu zijn er meerdere restaurants waar men lokale gerechten serveert, de perfecte gelegenheid om op krachten te komen.

Heel dichtbij ligt het gehucht El Draguillo, en ook Las Palmas de Anaga, met uitgelezen voorbeelden van traditionele Canarische bouwkunst. Sta even stil bij de Casas Principales en de kapel van San Gonzalo (tegen de huizen aangebouwd). Het gebouw dateert uit de 18e eeuw en het vakwerkplafond is prachtig, hoewel er wel wat onderhoud nodig is.

De Anaga-bergketen herbergt tal van dorpjes. Het gehucht Chamorga telt ternauwernood 100 inwoners, en dat is nu net de charme ervan: je hebt het gevoel dat je op een afgelegen plek bent aangekomen die van de moderne wereld is afgesneden. Wat trouwens ook zo is. De huisjes hebben bovendien een bijzondere charme. Verder op de route bereik je Roque Bermejo en het bijbehorende strand. Je kunt je reis vervolgen langs de dorpjes Roque Negro, Afur en Taborno.