La Hoya

Gemeente: San Miguel de Abona

Dit gehucht is vandaag de dag praktisch verlaten, maar het was de eerste plek van San Miguel de Abona waar de Spaanse veroveraars zich vestigden. Alleen daarom is het al de moeite waard (voorheen was hier een nederzetting van de oorspronkelijke bewoners van het eiland).

Diverse huizen zijn opgeknapt om dienst te doen als vakantiehuizen. Een ideale plaats voor mensen die even terug willen naar het platteland en de stress van het dolgedraaide moderne leven willen ontvluchten. Een eenvoudige wandeling door de smalle steegjes met kasseien beurt je al op. In de omgeving zie je veel akkers bedekt met "tosca", een vulkanische as die het vocht goed vasthoudt.

Op je wandeling kom je ongetwijfeld langs de oude pannenoven waar de traditionele ronde dakpannen werden gebakken die je in de oude gebouwen in de streek terugziet. De gebouwen, uit metselwerk van stenen en leem, hebben altijd een vergelijkbare opbouw: een rechthoekig grondplan dat in twee delen is verdeeld, gescheiden door een binnenhof.

Het is een goed idee om na dit dorpje ook het nabijgelegen gehucht Aldea Blanca te bezoeken, dat op slechts zeven kilometer van San Miguel de Abona ligt. De hoeve met graanschuur in Canarische stijl is getuige van de glorietijd toen het zuiden van het eiland door deze hoeven van graan werd voorzien. De bijzondere ovalen vorm is uniek in Tenerife.