Soorten

We kunnen tot 21 verschillende soorten in deze wateren vinden: van de reusachtige blauwe vinvis tot de gevreesde orka. Het onderscheiden van een soort van een andere in open zee met het blote oog kan moeilijk zijn, vooral als ze zich niet dicht bij de boot bevinden. Door naar bepaalde aspecten te kijken, kunnen we de soort die we observeren herkennen: de grootte, de vorm van de kop, de rugvin, het lichaam en de staart, de kleur van het lichaam en het gedrag.

 • Bewoners: Het hele jaar door in een vast gebied

  • Delfín mular / Tursiops truncatus
   Tuimerlaar (Tursiops truncatus)
   Het is de meest bekende dolfijnsoort en kan gemakkelijk dicht bij de kust van Tenerife worden gevonden. Het mannetje wordt gemiddeld 2,7 meter en het vrouwtje 2,5 meter lang, hoewel oudere exemplaren soms langer dan 3 meter kunnen worden. Ze leven in groepen van 10 tot 30 exemplaren en hebben een donkergrijze kleur op de rug die naar onderen toe lichter wordt.
  • Calderón tropical / Globicephala Macrorhynchus
   Indische griend (Globicephala macrorinchus)
   Deze walvis behoort tot de familie van de dolfijnen. Het is een griend met tanden (tandwalvis) en de aanduiding "walvis" is te danken aan zijn grootte: ze kunnen langer dan 5 meter worden en wegen tussen 1 en 2 ton. Deze walvis laat zich gemakkelijk zien tijdens een obeservatie-excursie in Tenerife.
 • Sporadisch: Het hele jaar door, zelden

  • Delfín moteado / Stenella frontalis
   Atlantische vlekdolfijn (Stenella frontalis)
   Volwassen dieren worden gekenmerkt door de vlekken die het grootste deel van de huid bedekken. Zij vormen talrijke groepen en hebben een zeer actief gedrag. Vanaf de herfst tot het einde van de lente laten deze dieren zich het vaakst zien. Gewicht: 60-80 kg. Lengte: tot 2,3 meter.
  • Delfín dientes Rugosos / Steno bredanensis
   Snaveldolfijn (Steno bredanensis)
   De tanden met richels en de lange snuit zijn de belangrijkste kenmerken van deze soort. De dolfijn heeft een kleur die donkerder is dan die van de tuimelaar en heeft lichtere vlekken. Ze komen voor in groepen van 6 tot 10 exemplaren. Gewicht: tot 150 kg. Lengte: tot 2,7 meter.
  • Rorcual tropical / Balaenoptera edeni
   Brydevinvis (Balaenoptera edeni)
   Deze walvis lijkt op de Noordse vinvis, maar de Brydevinvis is kleiner en robuuster en vertoont een uniek kenmerk dat andere walvissen uit deze walvisfamilie niet hebben: drie lengterichels in plaats van een in het midden. Mannetjes kunnen 13,7 m lang worden en vrouwtjes 14,5 m. Ze hebben een maximale lengte van 15 m. De rug heeft een donkergrijze tot metaalgrijze kleur en de flanken, keel en buik hebben een lichtere kleur.
  • Delfín listado / Stenella coeruleoalba
   Gestreepte dolfijn (Stenella coeruleoalba)
   Dankzij de blauwachtige kleur en de strepen die van de ogen tot bijna aan de staart lopen, kan deze dolfijn zeer gemakkelijk herkend worden. Soms ontwijkt hij varende boten, maar hij is een zeer snelle zwemmer en vindt het leuk om uit het water te springen. Gewicht: 100-130 kg. Lengte: 2,7 meter.
  • Calderón gris / Grampus griseus
   Grijze dolfijn (Grampus griseus)
   Hij is morfologisch zeer vergelijkbaar met de Indische griend, maar hij heeft een grijze huidkleur (bijna wit bij een aantal volwassen exemplaren) en de rugvin blijft donker van kleur. Gewicht: 300-600 kg.
  • Cachalote / Physeter macrocephalus
   Potvis (Physeter macrocephalus)
   Deze soort is de grootste tandwalvis, omdat hij even groot is als een walvis. De gigantische kop, de gestreepte, donkere huid en de kleine rugvin zijn enkele kenmerken van deze walvis. Hij kan meer dan een uur onder water blijven om zijn voedsel te zoeken op een diepte van meer dan 2.000 meter. Hij laat zich vaker in de lente zien. Gewicht: 15-60 ton. Lengte: 11-18 meter.
 • Seizoensgebonden/migrerend: Op een bepaald moment van het jaar

  • Delfín común / Delphinus delphis
   Gewone dolfijn (Delphinus delphis)
   De gewone dolfijn is aanwezig in de meeste zeeën van de planeet. Hij is gemakkelijk te herkennen aan de speciale geelachtige kleur op de zijkant. Ze worden vaker in de winter waargenomen. Gewicht: 80-130 kg. Lengte: tot 2,5 meter.
  • Rorcual común / Balaenoptera physalus
   Gewone vinvis (Balaenoptera physalus)
   Het meest opvallende kenmerk van de gewone vinvis is de kleur. De rug en de zijkant van het lichaam is zwart of grijs-donkerbruin, dat in de richting van de buik langzaam overgaat naar een witte kleur. De kleur van de kop is echter asymmetrisch. De rechterkant van het gezicht is lichtgrijs en de kaak wit, net zoals de kleur van de keel en de buik. De linkerhelft van het gezicht is donkerder, waarbij de kaak en een deel van de keel een donkergrijze kleur hebben. De achterkant van de kop heeft een reeks transversale verkleuringen die het meest zichtbaar zijn door een omgekeerde V-vorm en meer aan de rechterkant voorkomen.
  • Rorcual norteño / Balaenoptera borealis
   Noordse vinvis (Balaenoptera borealis)
   Mannetjes kunnen 17,1 m lang worden en vrouwtjes 18,6 m en ze kunnen 25.000 kg wegen. Hij lijkt op de Brydevinvis maar is groter, donkerder en slanker en heeft slechts een enkele richel in het gezicht. De kop heeft dezelfde grootte als die van de Brydevinvis en beslaat 1/4 tot 1/5 van de totale lichaamslengte, maar vanaf boven lijkt deze smaller en de kop heeft ook een zeer duidelijk waarneembare richel. De algemene kleur is donkergrijs of bruin (die ook bijna zwart kan zijn), en lijkt soms op gegalvaniseerd metaal. De buik heeft daarentegen een witte kleur die bij elke walvis een andere omvang kan hebben.
  • Falsa orca / Pseudorca crassidens
   Zwarte zwaardwalvis (Pseudorca crassidens)
   Deze walvis heeft een slank lichaam met een rugvin die 30 cm hoog kan zijn. Een opvallend kenmerk van deze soort zijn de gebogen en ronde vormen (meestal de "elleboog" genoemd) rond elke vin. De zwarte zwaardwalvis heeft een egale kleur (donkergrijs tot zwart). Hij kan ongeveer 6 m lang worden, 1.500 kg wegen en 60 jaar oud worden. Het is een sociaal dier dat in groepen van 10 tot 50 exemplaren leeft.
 • Zelden

  • Spitssnuitdolfijn van de Blainville (Mesoplodon densirostris)
  • Dolfijn van Cuvier (Ziphius cavirostris)
  • Spitssnuitdolfijn van Gervais (Mesoplodon europaeus)
  • Dwergpotvis (Kogia breviceps)
  • Sarawakdolfijn (Lagenodelphis hosei)
  • Blauwe vinvis (Balaenoptera musculus)
  • Bultrug (Megaptera novaeangliae)
  • Dwergvinvis (Balaenoptera acutorostrata)
  • Orka (Orcinus orca)