Fauna

Nationaal Park El Teide

Je sluipt door het struikgewas en je voelt je plotseling weer kind, zoals toen je vroeger verkennertje speelde. Met de loep en de verrekijker in de hand volg je elk insect en elke vogel die je pad kruist. Je kijkt in de gids om te zien om welke soort het gaat en wat zijn voornaamste eigenaardigheden en kenmerken zijn. Je geniet met volle teugen als je een dier ontdekt dat je nog nooit hebt gezien. Op de Teide leven er immers een groot aantal inheemse soorten die je op geen enkele andere plek tegenkomt.

Met bijna 20.000 hectare is Nationaal Park El Teide een toevluchtsoord voor vele eigenaardige diersoorten. Tot de gewervelde fauna van het park behoren endemische reptielen uit de hagedis-, gekko- of kinkgeslachten, waaronder de Canarische hagedis (Gallotia galloti galloti), de meest bekende van dit nationale park.

De gevleugelde fauna bestaat uit een twintigtal soorten, waarvan slechts de helft hier hun vaste nestplaats heeft. De meest voorkomende soorten zijn: de Tenerifse blauwe vink, de Berthelots pieper, wilde kanaries en de torenvalk, de roofvogel die het meest op het eiland voorkomt. Andere moeilijker waar te nemen soorten die ook in het natuurpark leven, zijn de klapekster (Lanius excubitor), de Tenerife-pimpelmees (Parus caeruleus teneriffae) en de tjiftjaf (Phylloscopus collybita).

De vleermuis is het enige oorspronkelijke zoogdier dat in het natuurpark leeft. Er zijn maar liefst vijf verschillende soorten. De meest voorkomende is de bosvleermuis (Nyctalus leisleri). De soort die enkel op de Canarische eilanden voorkomt is de Canarische grootoorvleermuis (Plecotus teneriffae). De andere soorten werden in het park ingevoerd, net als de rest van de zoogdieren in de streek zoals moeflons, konijnen, wilde katten en trekegels.

Het zijn echter de ongewervelde dieren die in dit natuurpark het beste vertegenwoordigd zijn met meer dan 1.400 soorten waarvan een groot aantal endemisch is (meer dan 40 procent). Je vindt er spinnen, kevers, tweevleugeligen, halfvleugeligen en vliesvleugeligen. De bloei in de lente trekt bovendien talrijke insecten aan, waaronder donderbeestjes, bladluizen, kevers, vlinders, wespen, enz. Het trekt ook honingbijen (Apis mellifera) aan. De imkers produceren hier dan ook een nectar van grote kwaliteit.

Wat in geen geval vergeten moet worden, is dat geen enkele soort in dit gebied schadelijk is voor de mens.

De belangrijkste soorten die men in het Nationaal Park El Teide kan vinden:

  Dieren

 • Egel (Aetechinus algirus)
 • Canarische hagedis (Gallotia galloti galloti)

  Vogels

 • Wilde kanarie (Serinus canaria)
 • Berthelots pieper (Anthus b. Berthelotti)
 • Canarische tjiftjaf (Phylloscopus Collybita canariensis)
 • Madeiragierzwaluw (Apus u. Unicolor)
 • Rotsduif (Columba livia canariensis)
 • Torenvalk (Falco tinnunculus canariensis)
 • Raaf (Corvus corax tingitanus)
 • Barbarijse patrijs (Alectoris barbara)
 • Tenerifse blauwe vink (Fringilla t. Teydea)