Granadilla de Abona

Granadilla combineert de wijsheid van het nieuwe met het oude. De kerk van San Antonio de Padua is een van haar schatten, omringd door andere historische gebouwen die van het hart van dit dorp een wonderlijke plaats maken. Aan de kust trekken dorpjes zoals El Médano mensen aan die van zeesport houden zoals windsurf of kitesurf, in een ontspannen alternatieve sfeer waarin de lokale bewoners rustig samenleven met de vreemdelingen die verliefd zijn geworden op deze plek.

Granadilla de Abona beslaat een oppervlakte van 155 km2 in het zuiden van Tenerife. Het is de derde grootste gemeente van het eiland en reikt tot aan de berg Montaña Guajara die 2.718 meter hoog is. Samen met Fasnia, Arico, Vilaflor de Chasna, San Miguel de Abona en Arona vormt het de Chasnastreek. Van al deze gemeenten bezit Granadilla de Abona de meeste Goederen van Cultureel Belang. Men denkt dat in Granadilla de Abona het laatste bolwerk lag van de weerstand tegen de verovering van de Canarische eilanden en dat de vloot van Ferdinand Magellaan hier in 1519 aanmeerde tijdens zijn eerste reis rond de wereld.

In de gemeente Granadilla de Abona bevindt zich de luchthaven Reina Sofía, beter bekend als Tenerife-Zuid. Deze luchthaven die in 1978 werd ingewijd, verbindt het eiland met honderden bestemmingen, zowel nationale als internationale. Aangezien het op slechts 20 minuten van de toeristische trekpleisters Los Cristianos en Playa de las Américas ligt, zijn de meeste passagiers toeristen. De luchthaven werkt 24 uur per dag en er opereren meer dan 150 verschillende maatschappijen. Heel dicht bij de luchthaven vinden we de stranden La Tejita en El Médano die heel geliefd zijn onder de eilandbewoners vanwege de rustige sfeer en de surfmogelijkheden.

Ook natuurliefhebbers vinden er een ruim aanbod aan activiteiten en plaatsen om te ontspannen en te genieten. Granadilla de Abona is de eerste gemeente ter wereld die erkend werd als Toeristische Bestemming Starlight. De natuurlijke monumenten Montaña Pelada, Los Derriscaderos en Montaña Colorada bieden verschillende landschappen van grote geologische en natuurlijke waarde. In de gemeente Granadilla de Abona vinden we ook de Grot van Santo Hermano Pedro gewijd aan de heilige eilandbewoner Pedro de San José Betancur. Pedro de San José Betancur, geboren in 1626, hoedde van kleins af aan de schapen van zijn familie en kwam in deze grot met zijn kudde uitrusten. Binnen in de grot is er een houten beeld van de heilige, terwijl aan de buitenkant zich het altaar bevindt waar de eucharistie wordt gevierd.

De parochiekerk van de gemeente, de San Antonio de Padua-kerk, wordt beschouwd als Goed van Cultureel Belang. Het gebouw werd in de loop van de 18de en 19de eeuw in verschillende fasen opgericht en binnenin bevinden zich tal van religieuze beelden en retabels van grote culturele en historische waarde.

We konden geen resultaten vinden die overeenkomen met uw zoekopdracht.
Sorteren op:
  • Alfabetisch Oplopend
  • Alfabetisch Aflopend
We konden geen resultaten vinden die overeenkomen met uw zoekopdracht.
Een wandeling door het historische centrum van Granadilla de Abona is de beste manier om het historische en culturele erfgoed te leren kennen. Het is een goed idee om te beginnen aan de El Calvario-kapel, opgericht in 1882 om al wie de stad in- of uitging te zegenen. De tweede halte is dan het San Luis-klooster dat in de 17de eeuw door de Franciscanen werd gebouwd. In de loop van de geschiedenis werd het tot drie keer toe per ongeluk vernietigd (in 1745, 1963 en in de jaren negentig van vorige eeuw) waarna het heropgebouwd werd en ingericht als stedelijke bibliotheek, aula en tentoonstellingsruimte. Voor men een bezoek brengt aan het historisch museum Museo de Historia in de Arquitecto Marrerostraat, kan de bezoeker een tabaksdrogerij bezoeken uit 1878.

Het volgende interessante item op ons bezoek aan het historische centrum van Granadilla de Abona is de kerk San Antonio de Padua. De religieuze kunstobjecten ervan zijn zeker de moeite waard. Dicht bij de kerk vind je vervolgens de fontein Fuente del Lugar waaromheen de eerste huizen van het dorp werden gebouwd. Men denkt trouwens dat deze plek al door de Guanchen werd bewoond vanwege de beschikbaarheid van het water. De wandeling eindigt bij de watermolen waar men het graan vermaalde met de kracht van het water. Tegenwoordig is enkel nog het aquaduct van zo'n 7 meter bewaard gebleven, samen met het huis van de molenaar.

Gehomologeerde wandelpaden

Door Granadilla de Abona loopt het pad PR –TF 72 Vilaflor – Paisaje Lunar – Vilaflor, moeilijkheidsgraad gemiddeld-hoog. De eerste zeven kilometer van deze route gaan langs een stijgende weg tot aan Los Escurriales dat ook bekend staat als El Paisaje Lunar (het maanlandschap). Het valt samen met de laatste etappe van de wandeling PR –TF 83 Altos de Granadilla dat ook enkel voor wandelaars met enige ervaring wordt aangeraden. De wandeling vertrekt in het gehucht Cruz de Tea en gaat omhoog langs enkele van de bekendste natuurlijke plekjes en landschappen van de gemeente.

Het wandelnetwerk dat bekend staat als Los Altos de Granadilla wordt gevormd door drie paden die in Las Vegas eindigen. Dit is de PR TF 83.3 die in Risco El Muerto vertrekt en dan langs Pino del Guirre gaat en een afstand van 6,4 km overbrugt; de PR TF 83.4 vanuit El Seco via de Camino del Molino is een wandeling van 2,4 km en ten slotte hebben we de PR TF 83.5 die vertrekt in Los Hibrones en langs La Higuera gaat, een route van 8,4 km.

We konden geen resultaten vinden die overeenkomen met uw zoekopdracht.