PR-TF 41 Strand van El Socorro - Pico del Teide (Route 0.4.0)

Technische gegevens

Beschrijving van de route:

Route 0.4.0 maakt een droom werkelijkheid: in één dag de afstand afleggen vanaf zeeniveau tot aan een hoogte van bijna vierduizend meter: El Teide.

Klaar om de uitdaging aan te gaan? We moedigen je aan om het avontuur aan te gaan en om de route met het grootste hoogteverschil van Spanje te volgen: een van de meest iconische routes van het Spaanse grondgebied en een van de trajecten met de meeste hoogtemeters van heel Europa. Houd je van hardlopen in de bergen, dan is Route 040 je volgende uitdaging voor trailrunning in Tenerife.

Dit is een retourroute: een klim van 27,7 kilometer en een totale lengte van 56 kilometer. Ideaal voor zowel de wandelaar, die de enkele reis in gemiddeld 12 uur maakt; als de hardloper, die de klim in zo’n 4-6 uur voltooit.

Hij begint op het strand van El Socorro in Los Realejos en loopt daarna samen met het pad PR-TF 41. De eerste kilometers leiden door een landelijke omgeving en de berghellingen van het beschermde landschap Los Campeches, Tigaiga en Ruiz. Daarna volgt een zeer steil stuk tot aan het uitkijkpunt La Corona en kort daarna dat van Asomadero. Vanaf dat punt speelt de bergbegroeiing van het natuurpark Corona Forestal de hoofdrol.

Halverwege de route maken de pijnbomen plaats voor struiken die kenmerkend zijn voor het hooggebergte van het Nationaal Park El Teide. Eenmaal in de omgeving van de berg Cabezón zijn er twee mogelijkheden: de afslag via de PR-TF 41.1 tot aan Portillo Alto of het slingerpad naar boven tot aan La Rambleta (3555 m). Tot op dat punt is de route vrij toegankelijk, maar voor de laatste 630 meter naar de Pico del Teide is een vergunning nodig, die je van tevoren moet aanvragen via de website www.reservasparquesnacionales.es

Open Trail Races App

Om de ervaring compleet te maken heeft de Open Trail Races app de GPX van de route ontwikkeld. Met deze OPEN TRAIL RACES app voor smartphones krijg je een certificaat waar op staat dat je de route hebt afgelegd, hoe lang je erover gedaan hebt, je plaats in het algemene klassement en in het klassement per categorie.

Meer informatie over de APP vind je op opentrailraces.com.

Alle trailrunners die de route afleggen krijgen automatisch na afloop per e-mail een certificaat, die ze kunnen delen op hun sociale media.

Punten om rekening mee te houden alvorens te beginnen aan de Route 040

De Route 0-4-0 is een zeer veeleisende route die aanpassing aan de hoogte en een uitstekend lichamelijk en geestelijk uithoudingsvermogen vergt.

Het stijgen kan heel zwaar zijn als je niet gewend bent aan de hoogte en niet specifiek getraind hebt en de nodige kracht hebt om de laatste kilometers tot aan de top goed af te leggen om het gebrek aan zuurstof en de aanslag op de spieren te overwinnen. Houd er rekening mee dat je urenlang achter elkaar voortdurend aan het klimmen bent, afgezien van een klein stukje op 2000 meter hoogte waar je even op adem kunt komen. Bovendien moet je het aanbevolen materiaal en water meetorsen.

Nadat je de top bereikt heb, staat je nog datgene te wachten wat voor veel mensen minstens zo zwaar is: 4000 meter afdalen, met alle impact op de gewrichten en spieren die dat met zich meebrengt. Het is uiterst belangrijk dat je je uithoudingsvermogen op voorhand intens traint om het eindpunt in een goede conditie te bereiken.

Genoeg drinken is van levensbelang en daarom is er op de route proviandering aanwezig, zodat je niet zoveel water hoeft mee te nemen. In de berghut staat een automaat die uitsluitend met muntgeld werkt.

Houd er rekening mee dat er twee maanden zijn waarin jagen toegestaan is in het Nationaal Park de Teide, namelijk mei en oktober, en dan uitsluitend op maandagen, woensdagen en vrijdagen van 7:00 uur tot 17:00 uur. Op die dagen en tijden kan de route niet worden afgelegd (in deze link vind je meer informatie: volcanoteide.com)

Alvorens je op de route te begeven dien je, als je van plan bent om in een hut te overnachten of daar simpelweg water wilt kopen uit de automaat die op muntgeld werkt, altijd eerst te controleren of de hut niet tijdelijk gesloten is om de een of andere reden (zo is hij op dit moment gesloten wegens Covid-19). Je kunt dat raadplegen via deze link, waar de informatie voortdurend wordt geüpdatet: volcanoteide.com

Op het kabelbaanstation van de Teide zijn er automaten aanwezig waar je flesjes water kunt kopen. Vergeet dus niet om muntgeld mee te nemen als je daarvan gebruik wilt maken. Je moet er echter altijd rekening mee houden dat het water mogelijk op kan zijn, afhankelijk van de vraag. Dat station is uitsluitend geopend tijdens de openingstijden van de kabelbaan, namelijk van 9:00 uur tot 17:00 uur.

Ook is het belangrijk om uit te rekenen hoeveel energie je verbruikt en voldoende voedsel mee te nemen om die energie weer aan te vullen, zodat je in een goede conditie bij het eindpunt komt.

De route is perfect aangegeven en je kunt hem volgen zonder dat je gps nodig hebt. Je kunt die echter voor de zekerheid toch meenemen voor de stukken van de route binnen het park waar de bewegwijzering minder is, met name als je de route in het donker aflegt.

 • Watervoorraad
 • EHBO-kit
 • Isolatiedeken
 • Volledig opgeladen mobiele telefoon
 • Volledig opgeladen externe batterij
 • GPS-toestel om de track te volgen
 • Energievoorraad (energierijk voedsel)
 • Aanvullende voeding (zouten, vitamines, …)
 • Windjack
 • Hoofdlamp en lamp achter, beide volledig opgeladen.
 • Bescherming tegen de zon naargelang het tijdstip (pet, zonnebril, zonnebrandcrème)

 

Hoogtemeting

altimetria-ruta-040.png

warning ACCESS RESTRICTIONS FOR MOUFLON HUNTING

Het weer vandaag
Maximum: 22º
Minimum: 17º
Realejos (Los). It will be good weather all Tuesday long. Temperatures will remain unchanged.
Onthoud: Preventie, informatie en kennis zijn belangrijk in het voorkomen van grote fouten.
lees meer lees minder
 1. Wandel altijd in gezelschap van iemand en alleen over de gemarkeerde paden en respecteer het leven, de privacy en de eigendommen van de inwoners van dit gebied.
 2. Als je niet te veel lawaai maakt krijg je veel meer mee van het leven in de natuur.
 3. Laat geen afval achter, ook geen organisch afval. je draagt zo bij aan het in stand houden van de schoonheid van het gebied en voorkomt vervuiling. Pas op met sigarettenpeuken.
 4. Het verzamelen van planten, dieren of andere voorwerpen uit het milieu kan leiden tot het verlies van onvervangbare elementen.
 5. Degenen die verantwoordelijk zijn voor deze beschermde natuurgebieden zullen je dankbaar zijn als je eventuele incidenten, die je onderweg hebt gezien, bij ze meldt.. Hiervoor kuntje je wenden tot:

  Área de Medio Ambiente del Cabildo Insular de Tenerife

 6. Wij herinneren je eraan dat de natuur op dit eiland net zo bijzonder als onvoorspelbaar is. Probeer hier dan ook op een verantwoordelijke en voorzichtige manier mee om te gaan; Wees voorzichtig in natuurgebieden en vergeet niet dat het risico op ongevallen altijd aanwezig is.
 7. Respecteer waarschuwingen.
 8. Raadpleeg de weersvoorspellingen , zodat je onderweg niet verrast wordt door slechte weersomstandigheden.
 9. Draag kleding en schoenen die geschikt zijn om te wandelen en vergeet niet je mobiele telefoon in je rugzak te stoppen. Neem verder zonnebrandcrème mee, een hoed, een jas, regenjas, voldoende water en voedsel.
 10. Informeer je familie of vrienden over de route die je gaat doen en houd rekening met de uren daglicht die je nodig hebt voor je wandeltocht.