Grot van de wind

Bezoek de grootste vulkanische tunnel van Europa en een van de grootste vulkanische tunnels ter wereld.

In de gemeente Icod de los Vinos , in het noordwesten van Tenerife , ligt de Cueva del Viento-Sobrado. Dit is de grootste vulkanische tunnel van Europa die wordt beschouwd als de op vijf na grootste ter wereld, na de vijf lavatunnels die op Hawaï gelegen zijn. De tunnel strekt zich uit over meer dan 17 kilometer en heeft een uitgebreid ondergronds gangenstelsel.

De Cueva del Viento werd gevormd door lavastromen van de Pico Viejo, een vulkanische kegel vlak langs de Teide . Een vulkanische tunnel is een holte die is ontstaan in uitgeharde lavastromen. Wanneer de stromende lava in contact komt met de buitenlucht, wordt hij hard en vormt zo een isolerende laag. De lava binnenin stroomt verder totdat alleen de buitenste laag overblijft en zo een vulkanische tunnel vormt.

Duur van het bezoek: 3 uur

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Route: Het bezoek begint in het bezoekerscentrum. Van daaruit vertrekken de bezoekers te voet via het wandelpad PR TF 42.2, langs akkers in het middengebergte, een dennenbos en een voormalige koninklijke weg.

Bezoekers blijven ongeveer 45 min. in de grot en verkennen 250 meter van het gangenstelsel.

De rondleiding is niet geschikt voor kinderen jonger dan 5 jaar, mensen die lijden aan claustrofobie en mensen die moeilijk lopen of problemen hebben met hun botten, knieën of enkels.

Als je lijdt aan een medisch probleem, vraag dan vóór je reserveert of het bezoek aangeraden is.

Diensten
  • In het bezoekerscentrum en binnenin de tunnel bevinden zich tweetalige informatiepanelen die, naast de uitleg van een gespecialiseerde gids, uitvoeriger informatie geven over de grot zelf, de lavaformaties en de fauna die erin woont.
  • Er vinden elke dag op verschillende tijdstippen rondleidingen plaats in het Spaans, Engels, Duits en Frans. Het is aangewezen om 30 minuten vóór aanvang aanwezig te zijn in het Centro de Interpretación.
  • Het aantal bezoekers is beperkt tot 6 personen per groep.
  • Meer informatie over de tijdstippen en de reservering van de rondleidingen is hier te vinden.
  • Telefonisch reserveren is niet mogelijk.