Historisch centrum San Juan de la Rambla

Dit wordt beschouwd als een van de mooiste historische centra van heel Tenerife en werd in 1993 door het Ministerie van Onderwijs tot Monument van Cultureel Belang uitgeroepen. Het stadje ligt tussen bergkloven maar krijgt ook frisse zeelucht van de nabijgelegen kust. Zijn aantrekkelijke karakter is sterk bepaald door de Canarische traditie. Kijk maar eens goed naar de pleinen, herenhuizen en kapelletjes: alles wijst hier op een indrukwekkende bouwkunst uit andere tijden. De omringende weelderige vegetatie maakt van deze dorpskern een ideale plek om rustig, zonder haast, te genieten. Deze straatjes vol charme mag je gewoon niet missen. Laat je blik over elke hoek, elk detail glijden en laat je verleiden door de mengeling van natuur en historische gebouwen.

Ontdek hoe de kerk van San Juan Bautista dankzij de bijdragen van de gelovigen is blijven groeien en hoe hij de tand des tijds en zelfs een orkaan heeft doorstaan. Ga ook binnen de kleurrijke altaarstukken bekijken. Deze kerk vormde de basis voor de latere groei van de gemeente.

Geniet van de soberheid van de Hermitage en de Parochiekerk van San José uit 1781, een symbool voor de inwoners. Bezoek de betoverende wijk Quevedos die bestaat uit een vijftiental gebouwen in traditionele Canarische stijl en enkele recente gebouwen. In deze gebouwen merk je duidelijk de typische patronen van de landelijke bouwstijl van het noorden van Tenerife. Ook deze wijk heeft de status van "monument van cultureel belang" gekregen.

Het huis La Alhóndiga zou een perfect voorbeeld van traditionele architectuur zijn geweest als verschillende hervormingen niet heel zijn geschiedenis zouden hebben uitgewist, met uitzondering van de bijzondere muren. Dit huis heeft dienst gedaan als graanbeurs, vergaderzaal, gevangenis en zelfs als eerste gemeentehuis.

Op het plein Plaza de la Iglesia de San Juan Bautista vind je het huis Casa de los Alonso del Castillo, een ander waardevol voorbeeld van traditionele bouwkunst. Luister naar het gedempte geluid van je stappen op de houten vloer van het huis Casa de los Delgado Oramas en geniet van het typisch Canarische balkon onder een driezijdig dak. Bestudeer de beroemde familiehuizen die genoemd zijn naar hun eerste bewoners en die over het dorp verspreid liggen. Elk op zijn eigen manier geven ze de streek haar unieke karakter. Je moet ook zeker de kapel van Nuestra Señora del Rosario bezoeken. Deze werd in de 17e eeuw op een privé-landgoed gebouwd, nadat de eigenaar daarvoor toestemming kreeg van het bisdom. Er is een klein koor, een preekstoel en een schilderij van de maagd Virgen del Rosario boven het hoofdaltaar.