Historisch centrum van Los Silos

Dit lieflijke en rustige historische dorpje ligt beschut aan de voet van de berg Aregume. Het plaatsje ligt in een bevoorrechte enclave en herbergt een immens en authentiek natuurlijk erfgoed.

In het oude centrum trekken ongetwijfeld het plein Plaza de la Luz en zijn kleurrijke tuinen je aandacht. Dit uiterst gezellige plein nodigt je uit om te gaan zitten en te genieten van de verkoelende schaduw. Je begrijpt dan hoe dit plein een echt historisch en populair symbool is geworden. Breng een bezoekje aan de schitterende kerk Nuestra Señora de la Luz uit de 16e eeuw waarin volgens de legende een waardevol mariabeeld van de Virgen de la Luz wordt bewaard dat door een Portugese visser aan de kust werd gevonden. In de tweede helft van de 18e eeuw werd de Camarín de la Virgen (relikwieënkastje) gebouwd op een troon uit het begin van de eeuw, een uniek stuk op de Canarische eilanden waarop het beeld tentoongesteld wordt.

Ook het oude klooster San Sebastián de Monjas Bernardas is een "Historisch Monument" en zeker een bezoek waard. Na enkele ongelukkige slooppogingen is het tegenwoordig helemaal gerestaureerd. In het gebouw vinden we de openbare bibliotheek, een verzorgde expositieruimte en het bezoekerscentrum waar je alle informatie over het dorp kunt krijgen. Je kunt ook de kleine Ermita del Calvario bezoeken, die ondanks haar kleine afmetingen een plechtige sfeer oproept en je uitnodigt tot een aandachtig bezoek.

Je herkent het gemeentehuis van Los Silos aan de wapperende vlaggen en de vele architectonische elementen in trouwe navolging van de autochtone bouwstijl. De verticale schuiframen uit twee delen vallen meteen op, evenals de uitstekende dakranden en de sierpanelen in pitchpine. Hoewel het nu als gemeentehuis wordt gebruikt, kent men dit gebouw onder de naam Casa de los Trujillos.

Slenter verder door de geplaveide straten van Los Silos, hoor hoe je passen weerklinken en voel hoe je deel uitmaakt van de geschiedenis alsof de tijd lijkt stil te staan.