Onderweg naar de hemel

Nationaal Park El Teide

Tenerife is zo bijzonder dat zelfs el Teide hier wilde verrijzen. Omringd door een uniek landschap is deze 3.718 meter hoge vulkaan het zenuwcentrum van het nationaal park dat zijn naam aan de vulkaan te danken heeft. In 2007 werd de vulkaan op Werelderfgoedlijst geplaatst.

Of je nu via het noorden of via het zuiden van het eiland omhoog rijdt, het landschap en het klimaat zullen geleidelijk aan veranderen. Om het park te bereiken, kom je door een weelderige vegetatie. Je komt van de zon aan de kust in dichtbegroeide bossen met Canarische dennen waarin de wolken blijven hangen, en dan weer opnieuw in de imposante zon, maar dit keer om er te blijven. Het nationaal park biedt een uniek panorama, bijna een maanlandschap, dat je te voet kunt verkennen over de ontelbare wandelpaden. Bijzonder magisch is de Valle de Ucanca. Voor je ogen ontvouwt zich een vulkanische vlakte waarin de lava onmogelijke vormen aanneemt met kleuren die je nog nooit gezien hebt.

Trouwe vrienden van el Teide zijn de Roques de García. Ze zijn samen opgegroeid en vormen een plaatje dat niet mag ontbreken op je vakantie. De meest bekende is de Roque Cincado die elke dag weer de wet van de zwaartekracht tart.

Maar de top van el Teide wacht. Aan de voet van de vulkaan bevindt zich een moderne kabelbaan die je op 200 meter van de top brengt. Om de top te bereiken, moet je te voet verder en is er een vergunning nodig die je vooraf moet aanvragen op het kantoor van het park in Santa Cruz de Tenerife. El Teide schenkt Tenerife elk jaar beelden die uniek zijn voor een eiland waar het zo warm is: een witte kroon van sneeuw.

Het Nationaal Park El Teide herbergt meer dan 50 soorten dieren en planten. Enkele van de meest opvallende zijn de rode en de blauwe Echium wildpretii en de Viola cheiranthifolia, beide inheems en exclusief voorkomend in het Nationaal Park.

In de wintermaanden ligt er op de top een laag witte sneeuw die regelmatig ook bijna het hele park bedekt. Sneeuw en lava zijn de perfecte combinatie. Wat wil je nog meer?

Het voelt net alsof je de sterren kunt aanraken. Een overnachting in de Parador Nacional (luxe hotel) aan de voet van el Teide is zeer verrassend. De lucht is zo helder, zelfs ‘s nachts, dat de hemel eruit ziet als een filmdecor. Daarom wordt het Nationaal Park El Teide beschouwd als een van de beste plekken op de wereld om sterren te kijken. Vanaf het eiland is het grootste aantal hemellichamen te zien van heel Europa.

Breng een bezoek aan het bezoekerscentrum Portillo, voor je el Teide verlaat. Daar is het binnenste van een vulkanische pijp nagebouwd en worden verschillende belangrijke aspecten getoond van de flora, fauna, geologie en het klimaat van het nationaal park.