De magie van Isla Baja

El Roque de Garachico, El Tanque, Los Silos, Buenavista del Norte en natuurpark Teno (Masca)

El Roque de Garachico
Bijna aan het einde van de noordkant van Tenerife doemt Garachico op. Dit dorp aan zee was tot de 18e eeuw de belangrijkste haven van Tenerife. Een vulkaanuitbarsting begroef het dorp onder de lava, maar door de wilskracht van de bewoners kon het weer uit zijn as herrijzen. De rustige sfeer van Garicho maakt dat het lijkt of de tijd heeft stilgestaan en dat het lijkt of je er de enige bent.

De lava vormde in Garachico natuurlijke zwembaden met grillige vormen die uitnodigen tot een duik. Niet ver uit de kust, verrijst het symbool van dit dorp, de beroemde Roque de Garachico. Het voelt alsof je het einde van de wereld hebt bereikt. Spectaculaire kliffen openbaren zich voor je ogen en er zijn vele uitzichtspunten, zoals de Lomo Molina, in dit deel van het eiland.

De route gaat verder naar Los Silos. Het bladerrijke laurierbos dat door het dorp gekoesterd wordt, is nog helemaal intact met groen in alle denkbare nuances. De zuurstof die afgegeven wordt, is zo zuiver dat het lijkt alsof het door je lichaam stroomt terwijl je ademt.

In het hoge gedeelte van deze gemeente liggen perfecte paden om te wandelen. Je zult het landschap, dat dicht begroeid is, zeer waarderen. Monte del Agua, Pasos en de wandelpaden van Cuevas Negras, Las Moradas en Talavera zijn hier goede voorbeelden van.

De TF-42 volgend, komt men bij Buenavista del Norte, een dorp dat zijn naam zonder twijfel eer aandoet. Deze mooie gemeente herbergt een van de best bewaarde geheimen in Tenerife: het Natuurpark Teno. Deze prachtige enclave zal je de adem benemen, in het bijzonder de Punta de Tena. Als je wilt weten hoe het is om aan het einde van de wereld te zijn, dan is dit de plek waar je moet zijn. Het maanlandschap is ruig, magisch, van een andere planeet. Een vuurtoren markeert het einde van de route en vandaar heb je een spectaculair, niet te missen uitzicht over het zuiden van het eiland. Voor je dit punt van het eiland bereikt, wordt er langs de kant van de weg aangegeven dat je op eigen verantwoordelijkheid verder gaat. De weg wordt zelfs soms gesloten vanwege aardverschuivingen.

Dit gebied staat bekend om de “rosquetes”, een typische zoete lekkernij van het eiland, en de zachte geitenkaas die in de streek Teno Alto geproduceerd wordt. Deze kaas is een van de meest bijzondere van het eiland door de manier waarop hij is gemaakt en, vooral omdat het recept een traditie is die wordt doorgegeven van ouders op kinderen.

Hoog en midden in de natuur ligt de kleine gemeente Tanque. Meer dan de helft van het dorp is beschermd. Het is een ideale plek voor natuurliefhebbers. Opvallend genoeg is het een van de weinige dorpen op het eiland zonder kust en er wonen ongeveer 3.000 mensen in huizen die verspreid liggen over het hele grondgebied.

Het is een zonde om naar Isla Baja te komen en niet naar het Natuurpark Teno te gaan. We raden je aan om dit beschermde natuurgebied te ontdekken door middel van een excursie of een wandeling.

Over land of over zee. Masca nodigt uit tot een bezoek Dit gehucht dat hoog boven een ravijn uittorent, wordt elke dag door honderden wandelaars bezocht. Masca, ver weg van de bewoonde wereld, heeft een uniek exotisch karakter en wonderbaarlijke uitzichten. Er is een wandelpad met een hoge moeilijkheidsgraad dat naar de kust leidt waarbij een klein ravijn overgestoken moet worden. Hoewel het heel dicht bij Santiago del Teide ligt, hoort Masca bij de gemeente Buenavista del Norte.