De wijnroute

Van de zestiende tot de achttiende eeuw was Tenerife een van de grootste wijnexporteurs, in het bijzonder naar Engeland, waar de wijnen zeer gewaardeerd werden en nog altijd worden. Het aanzien dat deze wijnen verwierven, was zo groot dat bekende schrijvers zoals Shakespeare ze noemden in hun werken.

Alsof het een waardevolle schat is, zo heeft Tegueste de bijzondere omstandigheid dat het volledig omringd is door de gemeente San Cristóbal de La Laguna. In dit land van de wijngaarden gaat het verhaal dat de augustijner en de franciscaner monniken, die zich vestigden in de stad, de wijnbouw stimuleerden om aan hun behoefte aan wijn tijdens de eucharistie te voldoen. Door de eeuwen heen heeft Tegueste een eigen identiteit gevormd. Er worden zachte en subtiele rode wijnen geproduceerd die in elke periode van het jaar gedronken kunnen worden, maar ook witte aromatische, frisse en complexe wijnen. Je mag een bezoek aan de agrarische en ambachtelijke markt van Villa de Tegueste niet missen, een stukje nieuwe agrarische cultuur waar je rechtstreeks met de producenten handelt en je zowel hun gewaardeerde wijnen als hun kwalitatief hoogwaardige ambachtelijke producten kunt kopen.

Vanaf Tegueste gaat de route over de TF-16 richting Valle Guerra. In dit dorp, in de streek La Laguna, bevindt zich Casa de Carta, het antropologisch museum van het eiland. In dit hele gebied vind je wijnhuizen en “guachinches” waar je de beste “wijn van het land” kunt proeven, die door de boeren op traditionele wijze gemaakt is.

Op slechts een paar minuten rijden met de auto ligt Tacoronte. Dit dorp herbergt een groot gedeelte van de commerciële activiteiten in de streek en men zou kunnen zeggen dat het bijna helemaal omringd is door wijngaarden. De wijntraditie is zo diep geworteld hier dat dit gebied beschikt over een van vijf oorsprongsbenamingen die Tenerife rijk is: Tacoronte-Acentejo.De wijnen die hier geproduceerd worden, maken zelfs de meest veeleisende fijnproevers blij en daarom winnen ze prijzen waar ze ook gaan. We raden je aan een fles wijn mee naar huis te nemen van een van de wijnhuizen. Vertrek niet zonder een bezoek aan Plaza del Cristo de Tacoronte en de rest van de historische bezienswaardigheden.

El Sauzal is een prachtig dorp bovenop een imposante klif. Hier bevindt zich het Eilandmuseum-huis van de Wijnstok en de Wijn (Casa Museo Insular de la Vid y el Vino), een authentiek wijnmuseum waar zeer beroemde wijnen bewaard worden. We raden zeker de wijnliefhebbers een bezoek aan het museum aan. Je zult een aantal prettige aromatische witte wijnen aantreffen en een aantal rijpe en zeer gerenommeerde rode wijnen.

In El Sauzal staat ook het Huis van de Honing (Casa de la Miel). Daar leer je alles over de winning en verwerking van de smakelijke honing die op het eiland geproduceerd wordt. Door de rijke flora op Tenerife heeft de honing een originele en rijke smaak die je op geen enkele andere plek in de wereld tegenkomt. Na een goed glas wijn en een lepel honing, raden wij je aan om een rondje te maken door het centrum van het dorp: het is een van de meest kleurrijke centra van het eiland.

La Matanza en La Victoria liggen hier dichtbij, in de streek Acentejo, en hun namen “De Slachting” en “De Overwinning” doen denken aan de veldslagen die de “guanches” en de Spanjaarden aan het einde van de vijftiende eeuw leverden. De route gaat verder langs dezelfde weg naar Santa Úrsula, gemeente van de diepgewortelde gebruiken, smakelijke gastronomie en onderscheidende wijnen die je kunt proeven in de bodega’s of restaurants die door de hele gemeente verspreid liggen.