Fusie van zee en bergen in het zuiden van het eiland

El Médano, Granadilla, Paisaje Lunar, Vilaflor, San Miguel, Arona en Adeje

El Médano: het mekka voor windsporten
El Médano is een klein dorp met een visserijtraditie dat bereikt kan worden via de TF-64. Het is omgeven door de meest knusse stranden, zoals La Tejita, La Pelada, Playa Grande of Los Balos, die bestaan uit een combinatie van wit en zwart zand.

In El Médano laat de wind zich volledig gaan waardoor het strand zich uitstekend leent voor sporten als windsurfen en kitesurfen. Door haar kwaliteit is dit gebied een referentiepunt in de wereld geworden. Als je wilt, kun je tijdens je verblijf op het eiland een cursus doen. In ongeveer vier dagen leer je je door de wind te laten voortbewegen. Mensen die deze sporten al beoefenen, denken simpelweg dat ze in een speciaal voor hen gemaakt paradijs terecht zijn gekomen.

Granadilla en het Maanlandschap
El Médano is slechts één gedeelte van Granadilla. Deze gemeente strekt zich uit van de kust tot aan de bergen. In het oude centrum staat een prachtige kerk waarin San Antonio de Padua wordt aanbeden. In de eerste helft van juni wordt hij meegenomen op bedevaart door het hele dorp. Vanaf de karren worden aardappels, vlees en “gofio” uitgedeeld, verlevendigd door de muziekgroepen die wandelen op de ritmische Canarische klanken. Kom dichterbij: je bord zal tot aan bovenaan gevuld worden en je zult in de ban raken van de vrolijkheid van de pelgrims.

Ga niet weg uit dit hoger gelegen gebied van deze gemeente zonder het Maanlandschap bezocht te hebben. Toen de lava in dit gebied stolde, nam het unieke vormen aan. Je kunt dit landschap verkennen via een wandelpad met een gemiddeld moeilijkheidsniveau. Het vertrekpunt ligt in de gemeente Vilaflor.

Vilaflor
Vilaflor laat zich erop voorstaan dat het een van de hoogst gelegen gemeenten in Spanje is: 1.500 meter boven de zeespiegel. Dit dorp in de buurt van el Teide lijkt wel een sprookje, klein en omgeven door een rijke natuur.

In Vilaflor vind je een van de meest bekende ambachtelijke producten van het eiland: de rozet, een kantwerkje dat gemaakt is op een klein kussentje dat “piqué” heet. Dit is kenmerkend in deze streek waar ze zelfs een speciale manier kennen om de rozetten aan elkaar te maken. Dit wordt kantwerk van Vilaflor genoemd.

San Miguel de Abona
Bij het verlaten van Vilaflor en het centrum van Granadilla kun je een door velen gewaardeerde omweg maken naar San Miguel de Abona. Van de bergen naar de zee speelt de natuur de hoofdrol in deze bijzondere gemeente. Op de landelijke weggetjes kun je genieten van het vulkanische karakter van een gebied dat bezaaid is met agrarische plantages. Aan de kust kun je kennismaken met de geologische schoonheid van het Natuurmonument Montaña Amarilla. De moeite waard om te bezoeken zijn onder andere het oude centrum, dat tot Cultureel Erfgoed benoemd is, de twee golfbanen, als je golfliefhebber bent en de jachthaven Marina San Miguel.

Toeristische gebieden
We vervolgen onze weg richting het zuiden en nemen de TF-66 om het centrum van Arona te bezichtigen. Wandelend door de rustige en stille straten van het centrum, zou niemand zeggen dat de kuststreek van deze gemeente elk jaar door miljoenen toeristen bezocht wordt.

In de glamoureuze wijk Milla de Oro, aan de kust van Arona, zijn talrijke winkels, waar je kunt shoppen, naast restaurants waar je gerechten kunt proeven uit bijna de hele wereld in een gezellige sfeer.

De kuststreek van Arona is, samen met die van Adeje (die Costa Adeje genoemd wordt), de streek die zich de afgelopen jaren het meeste ontwikkeld heeft . Tussen deze twee ligt meer dan acht kilometer beroemd strand waarlangs je over de boulevard kunt wandelen. Het is de langste boulevard van heel Europa. Tijdens je verblijf kun je elke dag een andere plek kiezen om een verfrissende duik te nemen. Maar deze stranden zijn niet alleen synoniem voor gezond, ze staan ook garant voor avontuur. Op deze stranden kun je alle soorten wateractiviteiten beoefenen, onder de warme blik van de zon.

In dit gebied staan heel veel hotels van hoge kwaliteit. Wist je dat zich hier de hoogste concentratie vier- en vijfsterrenhotels in heel Europa bevindt? Velen daarvan hebben een exclusieve Spa waar je je kunt overgeven aan de meest aangename en rustgevende behandelingen.

In beide gemeentes is amusement verzekerd. Hier vind je de leukste themaparken voor de hele familie. Als je naar beneden wilt glijden op de meest gedurfde glijbanen en wilt genieten van waterattracties dan moet je in het Siam Park en Aqualand in Costa Adeje zijn. Wil je de jungle in om de meest wilde beesten te zien op slechts enkele meters afstand, dan is het Jungle Park in Arona iets voor jou.