Traditie en modernisme aan de kust

De hoofdstad en Las Teresitas, Candelaria, El Rosario, Arafo, Güimar, Fasnia en Arico.

Santa Cruz

In een zuivere Centraal-Europese stijl, maar met de blik gericht op zee is deze moderne, avant-gardistische en steeds meer kosmopolitische stad de grootste stad van de Canarische Eilanden.

Te voet, met de “guagua” (bus) of met de tram zijn er veel verplichte haltes. Het Auditorium, een operagebouw waar de golven bijna op stukbreken, is ontworpen door architect Santiago Calatrava. Het is een bijzonder gebouw waar je je dag in Santa Cruz kunt beëindigen met een live show van topkwaliteit: een klassiek concert, ballet, opera of een rockconcert. Heel dichtbij bevindt zich de Calle de la Noria, die begint bij de Iglesia de la Concepción (Kerk van de Onbevlekte Ontvangenis). In de eerste dagen van mei vinden hier de feesten plaats die herinneren aan het ontstaan van de stad. De koloniale architectuur vormt een harmonieus geheel met de meer intellectuele kant van Santa Cruz. In de afgelopen jaren is dit ’s avonds een trekpleister geworden voor de lokale bevolking, de “chicharrera”, en het is ook het onderkomen van veel carnavalsgroepen. Daarnaast zijn er talrijke restaurants en kroegen waar men van de typische gastronomie van de Canarische Eilanden kan genieten.

In het museum Natuur en Mens (Naturaleza y el Hombre) kun je van dichtbij de voorouders van de eilanden leren kennen. Er zijn verschillende mummies te zien van de oorspronkelijke bewoners van de Canarische Eilanden, de “guanches”.

De TEA, de Kunstruimte Tenerife, ontworpen door Herzog & De Meuron is een van de laatste passagiers op de modernistische trein die de hoofdstad is. Hier kun je genieten van exposities van de meest befaamde artiesten en een kop koffie drinken in de lunchroom. De bibliotheek van de TEA is een ontmoetingspunt van de universiteitsstudenten van de stad.

De straten Calle de Castillo, Calle Pilar en Calle San José zijn samen met Plaza de la Candaleria en Plaza de España een waar shoppingparadijs. Een brede voetgangerszone waar de allerbeste modemerken en -bedrijven gevestigd zijn en die achter de winkelruiten hun waar verkopen. Het is moeilijk om niet te bezwijken voor de verleiding en dit is de beste plek om dat te doen. Ook vind je hier allerlei soorten elektrische apparaten voor een goede prijs. Daarnaast kun je genieten van talrijke kroegen met terrassen met zicht op het meer van Plaza de España.

Je mag het park García Sanabria, de long van de stad, zeker niet missen. Met bijna 200 verschillende planten, is het de ideale plek om even te gaan zitten en je te laten overweldigen door de natuur. Maak je niet druk om de tijd, de merkwaardige bloemenklok geeft altijd de tijd aan. Als je een wandeling maakt langs de verfrissende Ramblas kun je de Internationale Straatexpositie van Beeldhouwwerken zien, die in 1973 geopend werd met werken van Martín Chirino, Henry Moore, Joan Miró en Óscar Domínguez en nog vele andere artiesten, en die vandaag de dag erfgoed is van de stad.

Las Teresitas

Als je in Santa Cruz bent, mag je een bezoek aan de visserswijk San Andrés niet missen. De schilderachtige huisjes hebben de wisselvalligheden van de zee weerstaan en de bewoners houden de visserijtraditie nog altijd in ere. Dit is een andere geweldige plek op het eiland waar men moet stoppen om de heerlijke vis, tapas, garnalen of inktvisjes te proeven. San Andrés speelde een belangrijke rol in de verdediging van het eiland tijdens de verovering. Een bewijs daarvan is het half verwoeste kasteel aan het einde van de boulevard.

Het strand Teresitas ligt op slechts een paar meter van het dorp en bestaat uit meerdere kilometers zand. Het is een oase van rust voor de “chicharreros” (zoals de inwoners van de hoofdstad genoemd worden), hun kleine paradijs om te ontsnappen aan de dagelijkse sleur. Dit strand is absoluut uniek. Het water is rustig en helder en je kunt er heerlijk wandelen tijdens de zonsondergang.

Van El Rosario naar Güímar

De buurgemeenten El Rosario, Candelaria, Arafo en Güímar vormen een onafgebroken lijn, grenzend aan de snelweg TF-1, langs de zuidelijke hellingen van het eiland. Vanaf de kust, strekt El Rosario zich uit naar het binnenland, tot het gebied van la Esperanza, waar men kan komen vanuit La Laguna via de TF-24, dezelfde weg die naar el Teide leidt. De bergen worden bezocht door toeristen en bewoners die gaan paardrijden, mountainbiken of wandelen.

Candelaria is vooral bekend om zijn basiliek, waar de Maagd met dezelfde naam, de patroonheilige van de Canarische Eilanden, wordt aanbeden. Het naastgelegen dominicanenklooster heeft een interessant museum dat gewijd is aan de Maagd. Naast het grote plein voor de ingang van de basiliek staat een schitterende collectie beelden die naar men zegt de laatste “menceyes” (leiders) van de “guanches” uitbeelden.

Wandel door de straten die naar de basiliek leiden en je zult oog in oog staan met de “guanches”, de oud-bewoners van de eilanden, die de eilanden volgens de legende hebben ontdekt. Het zijn de bewakers van de Maagd die met de rug naar de zee, de duizenden mensen die haar jaarlijks bezoeken argwanend in de gaten houden. Het is zo’n populaire plek dat veel bezoekers een herinnering meenemen in de vorm van een bidprentje of een klein beeldje van de maagd. Als je bloemen wilt kopen als offer aan de maagd dan kun je deze vinden bij een van de talloze bloemisten die hier in de omgeving aanwezig zijn. En als je nog niet nagedacht hebt over wat je haar vragen kunt, dan hebben wij nog wel een idee: Wens dat je hier terugkomt. We zien je hier graag terug!

In de wijk Santa Ana bevindt zich een van de meest populaire aardewerkcentra van het eiland. Het aardewerkcentrum Casa las Miquelas. Hier kun je in het echt zien hoe deze producten gemaakt worden en kun je onder andere kruiken kopen precies zoals onze voorouders ze maakten.

Een van de vele schatten van Candelaria is het kilometers lange strand van zwart, glanzend, fijn zand. Is er een betere massage voor je voeten dan over het strand te lopen? Kom op, dit is een unieke kans.Tientallen restaurants wachten op je met een menu waarvan het water je in de mond zal lopen. Als vissersdorp heeft het natuurlijk vis, vers gevangen uit de zee, die je kunt proeven met het geluid van de golven op de achtergrond, een zacht briesje en uitzicht op de Atlantische Oceaan. Als op een ansichtkaart.

In een handomdraai ben je in Arafo en Güímar via de snelweg van het zuiden of als je wilt via de “oude weg” (de TF-28). Deze boerendorpen houden zich bezig met landbouw en liggen in een enorme en vruchtbare vallei. Aan de kust zelf ligt Malpaís de Güímar, een van oorsprong vulkanisch gebied. We raden je aan dit gebied te bezoeken met zijn prachtige contrasten van zwart, lava en het groen van de tabaiba en de cardon.

Een van de meest bezochte plaatsen van Güímar is het Etnografisch Park Piramides van Güímar, gesticht door de Noorse onderzoeker Thor Heyerdahl. De mysterieuze constructies doen denken aan de piramides van Egypte of Mesopotamië. Daarnaast zijn er tal van andere bezienswaardigheden op deze onderhoudende en interessante plek.

Arafo is een dorp dat prachtig is van zichzelf en waar het boerenleven rustig voortkabbelt. Maar het is ook bekend vanwege de muzikale passie van zijn inwoners en dat is ook de reden dat er een opvallende concertzaal, Juan Carlos I, gebouwd is.

Arico en Fasnia

Arico is een bergdorp dat drie wonderen in één herbergt: Arico el Viejo, Arico el Nuevo en Villa de Arico, plaatsen die alle drie nog authentiek en traditioneel zijn, perfect om te genieten van de natuur en de authenticiteit van het eiland. Ook kun je hier de lekkernijen van de streek kopen zoals kaas, honing of “gofio” (geroosterd meel van diverse granen). Buurgemeente Fasnia is ook een geweldige plek om je te verdiepen in het boerenleven en in de meest natuurlijke tradities van Tenerife.