Nationaal Park El Teide

Dit nationaal park is echt een unieke plek die je niet mag missen. Je vindt er landschappen die van een andere planeet lijken te komen. Je ademt er de zuivere lucht van de hoogste top van Spanje. Je wandelt er tussen vulkanische lava en je voelt je piepklein in deze indrukwekkende omgeving die door de UNESCO tot werelderfgoed is uitgeroepen.

Dit is ongetwijfeld de meest karakteristieke plaats van Tenerife. Nationaal Park El Teide werd in 2007 op de Werelderfgoedlijst van de Unesco gezet in de categorie Natuurerfgoed. Het heeft ook een Europees Diploma voor Natuurbeheer van de Raad van Europa en maakt deel uit van het Natura 2000-netwerk. Er zijn dan ook redenen genoeg voor dergelijke erkenningen. Enerzijds zijn hier de mooiste voorbeelden te vinden van mediterrane bergvegetatie boven de 2.000 meter. Anderzijds is het een van de meest spectaculaire gebieden met vulkanische activiteit ter wereld, en uiteraard het meest opvallende op de Canarische eilanden.

Nationaal park El Teide ligt in het midden van het eiland, op een gemiddelde hoogte van 2.000 meter; de top is ook het hoogste punt van Spanje met 3.718 meter. Nog een recordcijfer: het is het meest bezochte nationale park van Spanje met zo'n drie miljoen bezoekers per jaar.

Vanuit geomorfologisch oogpunt is het een waar natuurwonder. De structuur van de caldeira en de stratovulkaan Teide-Pico Viejo zijn uniek op deze planeet. Maar het zijn niet de enige waardevolle plekken. De honderden kegels, lavastromen of grotten maken het wetenschappelijke en landschappelijke belang van El Teide nog groter. En dan hebben we het nog niet over de rijke fauna en flora, met een groot aantal endemische soorten, die uitsluitend op de Canarische eilanden of zelfs alleen in dit park leven!

Het park werd in 1954 opgericht als erkenning voor zijn unieke vulkanische en biologische kenmerken.Het is bijna 19.000 hectaren groot. Daarmee is dit het grootste en ook het oudste nationale park op de Canarische eilanden. Het park heeft ook een perifere beschermingszone en wordt verder omgeven door natuurpark Corona Forestal, dat met 46.612,9 hectaren het grootste beschermde natuurgebied is van heel de Canarische Eilanden.

Hoe kom je er?

 • Met de bus:
  • Vanuit Puerto de la Cruz, lijn 348.
  • Vanuit Costa Adeje, lijn 342.
 • Met de auto:
  • Vanuit het noorden over de TF-21 La Orotava-Granadilla of de TF-24 La Laguna-El Portillo.
  • Vanuit het zuiden over de TF-21
  • Vanuit het westen over de TF-38 Boca Tauce-Chío.

Wat moet je gezien hebben?

Rondtoeren door dit gebied, al is het maar met de auto, is een genot voor het oog. Het landschap is indrukwekkend, waar je ook kijkt. Om het park beter te leren kennen, is het het beste om via één weg omhoog te rijden en via een andere weer omlaag. Het grootste contrast krijg je tussen de noordelijke en zuidelijke wegen. Las Cañadas del Teide vormen een gigantische caldeira (vulkanische ketel) van zo'n 17 km doorsnede waarop de Pico del Teide staat met zijn 3.718 meter, de hoogste top van Spanje en de twee na hoogste vulkaan ter wereld. De sneeuw op de top naast de uitgeharde lavastromen die via de hellingen omlaag vloeien, vormen een unieke combinatie waar je niet op uitgekeken raakt.

Als je in de lente gaat, mag je de schitterende tajinaste rojo niet missen, die tot drie meter hoog kan worden met zijn duizenden piepkleine dieprode bloemetjes. Een andere plant die uniek is ter wereld is het Teideviooltje, het trotse embleem van het park, dat je alleen boven de 2.500 m hoogte vindt. Als je erin slaagt er een te zien, mag je jezelf heel, heel gelukkig prijzen.

Als het landschap en de plantengroei al aan een andere planeet doen denken: de Als het landschap en de plantengroei al aan een andere planeet doen denken: de fauna kan er ook wat van. Let goed op de kleinste diertjes. Een groot deel van de insecten die je hier ziet, vind je nergens anders. Je komt er ook unieke reptielen tegen zoals de Canarische hagedis, de Delalandes-gekko of de Gran-Canariaskink. Ook voor vogelliefhebbers hebben we goed nieuws: hier vind je de torenvalk, de klapekster en enkele endemische soorten zoals de Tenerifse blauwe vink. En hoewel het om een door de mens ingevoerde soort gaat, moeten we ook een merkwaardig zoogdier vermelden: de Corsicaanse moeflon (wild schaap). We dagen je uit om hem te vinden, ze zijn namelijk heel mensenschuw.kan er ook wat van. Let goed op de kleinste diertjes. Een groot deel van de insecten die je hier ziet, vind je nergens anders. Je komt er ook unieke reptielen tegen zoals de Canarische hagedis, de Delalandes-gekko of de Gran-Canariaskink. Ook voor vogelliefhebbers hebben we goed nieuws: hier vind je de torenvalk, de klapekster en enkele endemische soorten zoals de Tenerifse blauwe vink. En hoewel het om een door de mens ingevoerde soort gaat, moeten we ook een merkwaardig zoogdier vermelden: de Corsicaanse moeflon (wild schaap). We dagen je uit om hem te vinden, ze zijn namelijk heel mensenschuw.

Wat kun je er doen?

Een van de spannendste ervaringen in het Nationaal Park is een ritje met de kabelbaan. Het basisstation ligt op 2.356m hoogte en het eindstation op 3.555m. De rit duurt zo'n 8 minuten, een meeslepende ervaring. Eenmaal boven kun je op het uitkijkpunt van uitzonderlijke vergezichten genieten.

Hoewel je met de kabelbaan naar het bovenste station bent gegaan, kun je nog niet zeggen dat je op het hoogste punt van Spanje bent geweest. Er is hier echter ook een pad om te voet de krater te beklimmen. De beklimming duurt zo'n 40 minuten. De tocht is niet gemakkelijk maar je kunt dan later wel tegen je vrienden opscheppen dat je te voet naar het dak van het land bent gelopen. Als je het geluk hebt dat er een heldere hemel is, kun je vanaf de top genieten van het zicht op vier eilanden:Gran Canaria, La Palma, El Hierro en La Gomera, naast natuurlijk Tenerife zelf dat in al haar schoonheid aan je voeten ligt.Om van deze onvergetelijke ervaring te genieten, moet je eerst speciale toestemming vragen via de volgende website: www.reservasparquesnacionales.es. Het is aan te raden om een of twee maanden van tevoren te reserveren, al naargelang de tijd van het jaar. De toestemming is gratis en geldt alleen voor de afgesproken datum. Als het bezoek wegens slecht weer of andere redenen niet kan doorgaan, vervalt ook de toestemming.

Als je de nacht doorbrengt in het Refugio de Altavista hoef je geen toestemming te vragen om de top te beklimmen en de zonsopgang te zien. Je moet dan wel vóór negen uur 's morgens het pad verlaten. Met andere woorden: sta vroeg op, klim omhoog en kom zo snel mogelijk weer terug! We verzekeren je dat het de moeite waard is.

Een volledige onderdompeling in de wilde natuur van het nationale park is mogelijk dankzij een wandelpadennetwerk waarop je zelf de route kunt bepalen. Begeleiding door een officiële gids is ook mogelijk (alle dagen van het jaar behalve 1 en 6 januari en 25 december). De tochten verschillen in lengte, duur en moeilijkheidsgraad. Als je een rondleiding wilt, moet je die aanvragen in het kantoor van het nationale park, van maandag tot vrijdag (9 tot 14 uur), telefonisch 922 92 23 71 of per e-mail: teide.maot@gobiernodecanarias.org of in de Een volledige onderdompeling in de wilde natuur van het nationale park is mogelijk dankzij een wandelpadennetwerk waarop je zelf de route kunt bepalen. Begeleiding door een officiële gids is ook mogelijk (alle dagen van het jaar behalve 1 en 6 januari en 25 december). De tochten verschillen in lengte, duur en moeilijkheidsgraad. Als je een rondleiding wilt, moet je die aanvragen in het kantoor van het nationale park, van maandag tot vrijdag (9 tot 14 uur), telefonisch 922 92 23 71 of per e-mail: teide.maot@gobiernodecanarias.org of in de bezoekerscentra van het nationale park.

Vanuit het kantoor in Portillo starten verschillende wandelingen met gids:

 • Arenas Negras 2-2,5 uur.
 • La Fortaleza 3,5 uur.
 • Risco Verde 3 uur.

Vertrek om 9.15 en om 13.30 (behalve in La Fortaleza waar de wandeling alleen 's ochtends wordt gehouden).

Vanuit bezoekerscentrum Cañada Blanco vertrekken de wandelingen naar:

 • Roques de García 2-2,5 uur.
 • Degollada de Guajara 3,5 uur.
 • Guajara 5-6 uur.

Vertrek om 9:30 en 13:00 naar de eerste bestemming (de twee andere vertrekken alleen om 9:30).

Vanuit beide punten is er een wandelroute naar:

 • Siete Cañadas 4-5 uur (alleen heen).

Vertrek om 9:15 of 9.30.

Als je beslist om in je eigen ritme een wandeltocht te doen, naar de stilte te luisteren en je piepklein te voelen in de onmetelijkheid die je omringt, zul je zien dat de paden perfect aangegeven zijn. In ieder geval kun je in het kantoor en het bezoekerscentrum alle nodige informatie krijgen.

Op maar weinig plaatsen ter wereld heb je zo'n buitengewoon landschap met wetenschappelijke voorzieningen van het hoogste niveau. De installaties van het IAC (Astrofysisch Instituut van Canarias) behoren tot de belangrijkste ter wereld.Je kunt ze bezoeken en van dichtbij de geheimen van het universum ontdekken door contact op te nemen met het bedrijf Volcano Life, dat rondleidingen aanbiedt in het Spaans, Engels en Duits na reservering via telefoonnummer 637 365 429 of via e-mail reservas@volcanolife.com. Je kunt ook naar hun website gaan:volcanolife.com. Als je je in het Nationaal Park al klein voelde, wacht dan maar tot je hier de mysteries van het heelal leert kennen en de ware grote ervan ontdekt.

Dit observatorium werd in Tenerife gebouwd omdat je hier, net als in La Palma, Chili en Hawaii de helderste hemels ter wereld hebt om de sterren waar te nemen. Een regionale wet, die bekend staat onder de poëtische naam Hemelwet, controleert de lichtvervuiling en vermijdt dat de "vooruitgang" de inwoners van Tenerife dit bijzondere voorrecht van de natuur ontneemt: het aanschouwen van het hemelgewelf. Het eiland beschikt bovendien over de internationale Starlight-certificering. Er zijn instellingen en bedrijven die gespecialiseerd zijn in "sterrentoerisme" en die informatie en rondleidingen aanbieden. In de rubriek "Sterrenkijken" geven we hierover meer gedetailleerde informatie.

Zoals je al weet, schuilt de pracht van het park niet alleen in de hemel maar ook in de aarde. Naast het bezoekerscentrum van Portillo ligt de Botanische Tuin, die de mogelijkheid biedt om plantensoorten van het Canarische hooggebergte te bestuderen die moeilijk in hun natuurlijke omgeving te zien zijn. Vele ervan zijn endemisch voor het park of het eiland.

Als je een diepgaander contact met de omgeving wenst, raden we je aan om te overnachten in de berghut Refugio de Altavista. Een overnachting in deze hut op 3.270m hoogte is een hele ervaring, hoewel je er maar één nacht mag blijven. De meeste mensen slapen hier om heel vroeg zonder toestemming de krater te mogen beklimmen en vanaf de top een onvergetelijke zonsopgang te kunnen bekijken. In de berghut krijgen de bezoekers beddengoed en kunnen ze vloeibare levensmiddelen in de keuken opwarmen. De tarieven liggen tussen 10 en 20 euro en je kunt enkel via internet reserveren: telefericoteide.com/altavista.

Ten slotte vind je in het park twee Ten slotte vind je in het park twee bezoekerscentra die alle dagen open zijn (behalve 25 december en 1 januari). Het bezoekerscentrum van El Portillo toont de geologische geschiedenis van het park en de relatie tussen de dieren die er wonen en hun omgeving. Het bezoekerscentrum Cañada Blanca toont de wisselwerking tussen de mens en Las Cañadas en El Teide. Beide centra zijn van 9.00 tot 16.00 geopend.die alle dagen open zijn (behalve 25 december en 1 januari). Het bezoekerscentrum van El Portillo toont de geologische geschiedenis van het park en de relatie tussen de dieren die er wonen en hun omgeving. Het bezoekerscentrum Cañada Blanca toont de wisselwerking tussen de mens en Las Cañadas en El Teide. Beide centra zijn van 9.00 tot 16.00 geopend.

Wat moet je meenemen?

In het hooggebergte is elke fysieke inspanning uitputtend. Daarom moet je je energie doseren om niet te snel moe te worden. Neem water of een sportdrank en energierijk voedsel mee zoals fruit of noten. Gebruik gepast schoeisel voor los en steenachtig bergterrein. Pas goed op in de winter, vooral als het gesneeuwd heeft. Vergeet in de zomer niet dat de zonnestralen erg sterk zijn en ernstige verbranding kunnen veroorzaken. Het is dus erg raadzaam om zonnebrandcrème en een pet of hoedje te gebruiken. Het is in ieder geval in elke tijd van het jaar aan te raden om warme kleding en een regenjas mee te nemen want het weer kan hier erg snel veranderen. Vergeet ten slotte niet om je mobiele telefoon in je rugzak te stoppen.

Wat mag je niet meenemen?

Stenen. Hoewel het erg verleidelijk is om vulkanische stenen met vreemde vormen op te rapen, is dit een ernstige aanslag op het landschap. Het is het daarom ten stelligste verboden. Het beste souvenir is trouwens dat wat je op je netvlies en in je hart meedraagt!

We konden geen resultaten vinden die overeenkomen met uw zoekopdracht.