Valle Guerra, Chinamada, Las Carboneras en Los Batanes

Gemeente: La Laguna

Niet ver van het stadscentrum van La Laguna, voorbij de luchthaven Noord-Tenerife, komen we in Guamasa (TF-82). De afslag van El Boquerón leidt je door een boerenlandschap naar de Valle de Guerra. Om een beter uitzicht te krijgen, met de kust op de achtergrond, raden we je aan om bij het uitkijkpunt te stoppen.

Vervolgens rijden we verder tot aan het kruispunt met de weg naar Tacoronte. Daar in de buurt staat het Casa de la Carta waar het antropologisch museum van Tenerife is gevestigd, een verplicht bezoek in dit dorp waar de landerijen en de huizen perfect in de omgeving opgaan. Valle de Guerra ligt op enkele minuten rijden, dicht bij het dorp Tejina, waar zich de enige rumstokerij van het eiland bevindt.

La Laguna omvat ook enkele gehuchten die over het Anaga-massief verspreid liggen. Chinamada bijvoorbeeld ligt op 18 km van de stad. Een van de bezienswaardigheden zijn de traditionele grotwoningen waarin de bewoners lokale leefden en zelfs nu nog leven. Dit gebruik gaat terug tot de inheemse Guanchebevolking. Dit plaatsje, met slechts enkele tientallen inwoners, heeft altijd van de graan- en veeteelt geleefd. Een bezoek aan deze plek is als een reis door de tijd, net als in de gehuchten Las Carboneras en Taborno.

Las Carboneras herbergt gebouwen die het perfecte archetype zijn van de landelijke Canarische bouwkunst. We raden een rustige wandeling aan om de kapel en het dorpsplein te bekijken en een van de lokale restaurants uit te proberen waar heerlijke gerechten uit de traditionele keuken van het eiland worden geserveerd. Hier beginnen bovendien een aantal wandelpaden die je door een prachtige natuurlijke omgeving voeren. Vergeet dus je wandelschoenen niet!

In het gehucht Taborno zijn, net als in de vorige dorpjes door hun eeuwenlange isolement, uiteenlopende en zeer goede voorbeelden van Canarische architectuur behouden gebleven: grotwoningen, schuren en hutten maken een integraal deel uit van dit landelijke landschap. Behalve een van de wandelroutes te volgen die hier beginnen, bijvoorbeeld naar Las Carboneras (ideaal voor een excursie), moet je zeker ook wat tijd vrijmaken om te genieten van het grandioze uitzicht op het noordelijke deel van het Anaga-massief.