Pinolere en omgeving

Gemeente: La Orotava

Pinolere is een klein dorpje op de dichtbegroeide heuvels van La Orotava. De geschiedenis van dit dorp met 700 inwoners is nauw verbonden met de aarde, zowel vanwege het belang van de landbouw als door de sterk ingewortelde tradities zoals het maken van manden en houtskool. Het wordt omringd door ravijnen (Quiría, La Arena en La Hondura).

Het bezoek is verrassend omdat er nog aantal traditionele gebouwen staan: je vindt er aarden huizen met typische dakpannen en daarnaast meer bescheiden woningen die uit hooischuren zijn ontstaan. Het zijn relatief lage gebouwen met stenen muren en een houten dak uit Canarische hulst of kastanje, bedekt met roggestro.

Hierin woonden de minder bedeelde gezinnen. Zij beschikten enkel over de meest noodzakelijke meubels. Om de slaapkamer van het hoofdvertrek te scheiden, gebruikte men een juten afscheiding.

Gelukkig heeft de geschiedenis de inwoners van Pinolere de kans gegeven om deze huisjes in te wisselen voor stevigere, ruimere en comfortabelere woningen. Sommige huisjes zijn echter perfect bewaard gebleven en werden samen met hun meubilair gerenoveerd. Het is dus mogelijk om te zien hoe eenvoudig het leven op deze plek was.

Het beste moment om Pinolere te bezoeken, is begin september als de traditionele beroepen (houtskoolmaker, smid, mandenvlechter, bezembinder of timmerman) en de traditionele levenswijze worden getoond op een beurs die bezoekers van over het hele eiland trekt.