Route 4

Buenavista – Punta del Hidalgo

Routegegevens

  • Start: Buenavista. TF-42.
  • Einde: Punta del Hidalgo. TF-13.
  • Lengte: 75 km.
  • Cumulatieve stijging: 1786 m.
  • Gemiddeld niveauverschil: 3,9%.
  • Maximale hoogte: 447 m.
  • Gemiddelde snelheid: 22 km/u.
  • Geschatte tijd: 3 u 25 min.
  • Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld.

Het doel van deze route is om Tenerife van de ene naar de andere hoek te doorkruisen. Het tracé loopt langs de noordelijke kust over relatief vlak terrein met slechts weinig cumulatieve stijging. Het is een toegankelijke route waar je kunt genieten van een grote verscheidenheid aan landschappen. De totale afstand is 75 kilometer.

Het startpunt van de route is in het uiterste noordwesten, in het dorp Buenavista del Norte, gelegen in de regio Isla Baja. Vanaf de weg TF-42 beginnen we met een lichte afdaling. Je passeert de rand van het dorp Los Silos aan de zuidkant en je vervolgt de route tussen de landbouwvelden tot je in Garachico aankomt, na 8,5 kilometer. Dit gedeelte van het tracé loopt langs de kust en vanaf hier begint een stijgend traject. Als je het gebied van El Guincho bereikt, moet je de tunnel vermijden omdat fietsen hier niet toegestaan is. Daarom moet je een rechtsaf slaan om de weg te nemen waar “El Guincho” aangegeven staat om later weer terug te komen op de TF-42.

De route gaat door op dezelfde weg en je passeert de dorpen Icod de los Vinos en San Juan de la Rambla in een voortdurende beklimming en afdaling met een gemiddelde helling die lager is dan 4%. Na 26 kilometer kom je in het gebied van het uitzichtspunt waar je kunt genieten van een adembenemend uitzicht over zee. De zee is ook goed te zien vanaf het uitzichtspunt San Pedro op 28,4 kilometer.

Bij het bereiken van de stad Los Realejos verandert de weg TF-42 in de snelweg TF-5. Om deze weg te vermijden moet je linksaf slaan om de weg TF-320 te nemen (op 30 kilometer), bij de rotonde bij de ingang van Los Realejos. Verderop kruist deze weg de snelweg om bij La Orotava te komen waar je binnenkomt via de Calle Leonor Monteverde. Na een klein stukje door het stadscentrum gaat de route verder via de weg TF-21. Op 40,7 kilometer van de route kom je bij het uitzichtspunt Humboldt met een prachtig uitzicht over de Vallei van La Orotava. Op 41,6 kilometer eindigt de TF-21 en gaat de route verder op de TF-217 tot La Matanza. Hier gaat de weg via een brug over de snelweg TF-5 heen. Zodra je voorbij de rotonde bent, daal je 100 meter en sla je rechtsaf om de weg Las Breñas (TF-1224) te nemen. Verderop verandert hij van naam in de weg van Los Ángeles die je naar de plaats El Sauzal brengt (op 54 kilometer), op 320 meter hoogte. Vanaf dit punt volgt er een route met een behoorlijke helling (gemiddeld 7%) tot je de rotonde bij het kruispunt van El Pris bereikt op 477 meter. Dit is het hoogste punt van de route. Vervolgens neem je de TF-16 richting Valle de Guerra en Tejina zoals op de borden aangegeven staat. Het traject dat afgelegd wordt tot Tejina daalt met een gemiddelde helling van bijna 5%.

Je rijdt het dorp door van de ene naar de andere kant, en op 67 kilometer van de route neem je de TF-13, richting Bajamar. Deze weg leidt naar Punta del Hidalgo waar de route eindigt. Daar aangekomen heb je 75 kilometer gefietst. Tussen Bajamar en Punta del Hidalgo zijn er verschillende uitkijkpunten waar je kunt genieten van de schoonheid van het kustlandschap.

HoogtemetingHet weer vandaag
Maximum: 27º
Minimum: 19º
Buenavista del Norte. There will be middle and high cloud cover on Sunday morning. In the afternoon, blue skies with high clouds. At night the weather will be fine. Temperatures will remain unchanged.