Zonnewendes en mysteries

De legendes die verband houden met de gebeurtenissen die in beide valleien hebben plaatsgevonden, verrassen de lokale inwoners en bezoekers. Een van de bekendste is 'El prodigio de San Agustín (Het wonder van San Agustín' in Arafo. De inwoners vertellen dat er lang geleden een grote rots viel op de waterbron van het dorp, zodat er niet langer water naar het dorp stroomde. Wanhopig brachten ze de heilige naar de plek. Het obstakel verdween en er kwam opnieuw water uit de bron. Al je meer wilt weten over de oorsprong van dit wonder, moet je de hermitage van het dorp bezoeken.

Een van de data die op de kalender wordt aangegeven, is 23 juni, een speciale dag die het begin van de zomerzonnewende betekent. De stranden vullen zich in de namiddag met een groot aantal eilandbewoners, die zich rond vreugdevuren verzamelen om in een geweldige sfeer de nacht van San Juan te vieren. Het is fantastisch om deze avond met hen te ervaren. Om middernacht zijn er vreugdevuren om het slechte te verdrijven en het nieuwe te verwelkomen met muziek, drank en eten tot de vroege uurtjes.

Er is ook een rustigere optie: je kunt op eigen houtje een wandeling maken en je vermaken met de vreugdevuren in bijna alle dorpen en wijken van dit gebied (en op het hele eiland). Voor de vreugdevuren worden oud meubilair en dingen gebruikt die de mensen niet meer nodig hebben en gewoonlijk wordt er een grote lappenpop, 'San Juanito', bovenop gezet. De vlammen van de grootste vreugdevuren kunnen kilometers ver worden gezien. De duizenden lichtpuntjes die de nacht op het eiland verlichten geven je een geweldige sensatie: er hangt iets magisch in de lucht.

Download de lijst met feesten en evenementen

​​​