Dit is pas een echt feest

Bij de inwoners van Tenerife zit het feesten in de genen. De mix van culturen hebben de bevolking van Tenerife gevormd en de glans van het eiland vormt de bron van de uitbundige vreugde van de eilandbewoners. Ze geven zelf toe dat ze echte feestnummers zijn die altijd van de partij zijn als er maar iets te vieren valt.

Een ander groot evenement in Los Grandes Valles dat je niet mag missen, zijn de bedevaarten van het noorden. Die van Los Realejos en La Orotava trekken veel volk aan en zijn erg leuk. Volksmuziek, streekproducten en de kleurrijke kleding van de 'magiërs' (die vanouds door de boeren op het eiland werd gedragen) en waarmee de deelnemers zijn uitgedost, wachten je op.

Als je in juni tijdens Corpus Christi het eiland bezoekt, vind je er bloem- en zandtapijten die de straten van het centrum van La Orotava versieren. Meer dan duizend personen, inwoners en zelfs hele gezinnen uit het dorp, werken eraan mee. Ze gebruiken 40.000 rozeknoppen en hetzelfde aantal madeliefjes, chrysanten en anjers.

Het zand, dat afkomstig is van de Teide en dat in 17 verschillende natuurlijke kleuren voorkomt, wordt gebruikt om het tapijt op het plein van het gemeentehuis, dat 900 vierkante meter groot is, te bedekken. De ambachtslieden die het zandtapijt, boordevol details en nuances, maken, hebben anderhalve maand nodig... en het duurt nog geen 24 uur voordat het tapijt onder de voeten van de Corpus-processie verdwijnt.

Noteer in je agenda de dans van de magiërs van La Orotava, waar duizenden inwoners van overal op het eiland naartoe stromen. De enige vereiste is dat je je moet uitdossen in de typische klederdracht, maar je hoeft deze niet te kopen. Je kunt het ook huren tegen een betaalbare prijs.

In Puerto de la Cruz wachten de feesten van Carmen je op 16 juli op. Velen gaan er enkel naartoe om de massa-extase en geestdrift van het publiek te ervaren wanneer de maagd op de boot in de vissershaven wordt geplaatst.

De feesten van Socorro in de Güímarvallei doen niet onder voor de bovengenoemde. Het is de oudste populaire bedevaart van de Canarische Eilanden en herdenkt de verschijning van de Maagd van Socorro aan de Guanchen, de inheemse inwoners van het eiland.

De diepe godsdienstigheid van de inwoners van Tenerife wordt het duidelijkst op 15 augustus en wordt Dag van de Maagd van Candelaria, beschermheilige van de Canarische Eilanden, genoemd. Duizenden pelgrims trekken over de wegen van het eiland en komen vanuit heel Tenerife om eer te brengen aan de zwarte maagd, die ook liefdevol 'la morenita' wordt genoemd.

Je kunt ook van het feest genieten door die dag naar de Villa de Candelaria te gaan. 's Ochtends wordt een massale mis gevierd, gevolgd door een voorstelling van de verschijning van de maagd aan de Guanchen in de nabijgelegen Achinetgrot. Tenslotte vindt er een processie rond het plein van de basiliek plaats. Kraampjes met amandelen omgeven door een suikerlaag en traditionele zoetigheden en terrasjes waar je iets kunt verorberen, zoals de gefrituurde sardines die een succes zijn, zijn een aangename aanvulling om van je bezoek te genieten.

Download de lijst met feesten en evenementen​