De onovertrefbare Canarische pijnboom

Aanpassingscapaciteit is niet alleen bij de bewoners, maar overal op het eiland te vinden. De pijnbomen, die keer op keer door vulkaanuitbarstingen werden vernietigd, hebben een verbazingwekkende capaciteit ontwikkeld om zich weer te herstellen: ze zijn bestand tegen vuur dankzij een dikke laag boomschors die de stam beschermt. Dit is reden dat, wanneer een bosbrand de omgeving in de as legt, de Canarische pijnboom overleeft. Alleen de buitenkant verbrandt, waardoor hij in staat is zich binnen enkele jaren geheel te herstellen.

De Canarische pijnboom heeft nog een andere wonderlijke kwaliteit: wanneer de op het eiland gebruikelijke wolkenmassa’s het bos binnendringen, vangen de naalden de waterdruppels op, die, wanneer ze op de grond vallen, de ondergrondse waterkanalen weer vullen.

Een mooi voorbeeld van een bos van Canarische pijnbomen vind je in het Natuurpark van Corona Forestal. Het is het grootse beschermde natuurgebied van de Canarische Eilanden en een indrukwekkend pijnbomenbos, dat het Nationale Park van de Teide omringt, dat je zeker moet bezoeken.