Algemene kenmerken

Het is waar dat je op heel het eiland voortdurend contrasterende landschappen en levensstijlen aantreft, maar deze tweedeling is het duidelijkst in La Tierra de Contrastes (Land van Contrasten).

Het idee van overgang is een diepgewortelde essentie van dit gebied, waarbij je van noord naar zuid over de hoogste toppen van het eiland reist. Op je reis kun je beelden van de hoogstgelegen wijnvelden van Europa verwachten of intens groene pijnbomen waarvan het lijkt of iemand ze in de zwarte lava heeft gestoken. Dit is een van de vruchtbaarste gedeelten van het eiland vanwege de gevarieerde chemische samenstelling van de grond.

Hier bevinden zich de bergruggen van Adeje en Abeque, een van de meest actieve geologische gebieden van Tenerife. De meest recente vulkanische activiteiten van het eiland bijvoorbeeld, zijn hier geregistreerd, zoals die van de vulkaan Chinyero, een eeuw geleden.

Doe vooral de route naar de top van de vulkaan Samara, een belangrijk vulkanisch voorbeeld van dit gebied. Chirche, een voormalige nederzetting uit de tijd van de Guanches, is een goed voorbeeld van traditionele architectuur. Hier wordt elk jaar de Dag van de Tradities gehouden, met een zeer compleet programma aan oude gewoonten en gebruiken van een bijna vergeten levensstijl.

Voordat je het Land van Contrasten verlaat, moet je zeker de meest karakteristieke producten proeven van de plaatselijke gastronomie, zoals kaas, zoetigheden zoals truchas (amandel- en yamgebak), huesitos (chocoladewafels), amandelkoekjes of rosquetes (gefrituurde zoete ringetjes), wijnen en likeuren, zoals de mistela.