Een land van contrasten

De tegenstellingen zijn het best zichtbaar als je over de hoogste toppen van het eiland van noord naar zuid gaat. Daar vind je de hoogstgelegen wijngaarden van Europa en groene pijnbomen bovenop gitzwarte lava.

Twee van de bekendste en betoverendste trekpleisters van dit gebied zijn de Chinyero-vulkaan en de Cueva del Viento.

Het is waar, dat je op heel het eiland voortdurend contrasterende landschappen en leefomgevingen aantreft, maar deze verschillen komen het meest tot uiting in de Tierra de Contrastes. (Land van Contrasten)

Het principe van transitie, de overgang van het een naar het ander, is een diepgewortelde essentievan het eiland dat je van noord naar zuid over de hoogste toppen kunt oversteken. waarbij je van noord naar zuid reizend over de hoogste toppen van het eiland gaat. Tijdens deze tocht kun je mooie plaatjes verwachten van de hoogstgelegen wijngaarden van Europa of intens groene pijnbomen die in de zwarte lava lijken te zijn gestoken . Je bevindt je dan ook in een van de vruchtbaarste gedeelten van het eiland, als gevolg van de gevarieerde chemische samenstelling van de bodem.

Hier vind je ook de bergruggen van Adeje en Abeque en het is een van de meest actieve geologische gebieden van Tenerife. De meest recente vulkanische activiteiten van het eiland bijvoorbeeld, zijn hier geregistreerd, zoals die van de vulkaan Chinyero, een eeuw geleden.

Doe vooral de route naar de top van de vulkaan Samara, een typisch voorbeeld van een vulkaan uit dit gebied. Chirche, een voormalige nederzetting uit de tijd van de Guanches, is een goed voorbeeld van traditionele architectuur. Elke zomer viert men hier de Dag van de Tradities, met een zeer compleet programma aan oude gewoonten en gebruiken van een bijna vergeten levenswijze.

  Voordat je het Land van Contrasten verlaat, moet je zeker de meest karakteristieke producten proeven van de plaatselijke gastronomie zoals kaas, zoetigheden zoals truchas (amandelgebak), huesitos (chocolade wafels), amandelkoekjes of rosquetes (gefrituurde zoete ringetjes), likeuren en wijnen, zoals de mistela.

Dit gedeelte van het eiland combineert een bevoorrecht landschap van vulkanische oorsprong met een lange lijst activiteiten die tot je beschikking staan.