Vulkanisme

Het vulkanisme van de Canarische eilanden bevat veel alkali's, waaronder basalt, trachiet en fonoliet, die samen met ander vulkanisch gesteende zeer veel voorkomen op Tenerife. Het magma is zeer vloeibaar waardoor het grote afstanden kan afleggen, en met uitbarstingen met veel gasuitstoot.

In het noordoosten van het eiland, dat bekend staat als Isla Baja, vinden we het oudste grondgebied van Tenerife. De onbetwistbare hoofdrolspeler is de mooie vallei Barranco de Masca in Buenavista del Norte dat dikwijls wordt bezocht door wandel- en natuurliefhebbers. Heel dichtbij sta je ook verbijsterd door de honderden meters hoge kliffen Los Gigantes die ook uit een van de eerste vormingsfasen van het eiland zouden stammen. De vorm ervan is te danken aan geologische processen en erosie door de zee. Isla Baja is historisch gezien een kansrijk gebied voor de lokale bevolking, zowel vanwege het klimaat als de rijke bodem.

De twee grote valleien van Tenerife, op tegenovergestelde hellingen, zijn uitstekende voorbeelden van de grote instortingen die zich tijdens de vorming van de archipel hebben voorgedaan. De Güímar-vallei in het zuiden van Tenerife is ongeveer 800.000 jaar oud. De aardverschuiving in de richting van de zee waardoor de Vallei van La Orotava werd gevormd, vond waarschijnlijk 500.000 jaar geleden plaats. De vallei is 9 kilometer breed en daalt van een hoogte van 2400 meter af tot aan de kust waarbij het een uitstekend amfitheater vormt vanwaar je de schoonheid van het noorden van Tenerife en het blauw van de oceaan kunt aanschouwen. Het Malpaís de Güímar dat dichtbij de zee ligt, behoudt de plantengroei die eigen is aan deze vulkanische gebieden op de Canarische eilanden, zoals tabaiba en cardón.

De geologische configuratie van Tenerife heeft ervoor gezorgd dat men op een zeer beperkte ruimte (slechts 2000 vierkante km) van zeer verschillende landschappen en een ruime biodiversiteit kan genieten. Kloven en dichtbegroeide bossen, vulkanische woestijnen en stranden met licht of donker zand liggen op slechts enkele kilometer van elkaar zijn het gevolg van de verschillende fasen in de vorming van Tenerife en de vruchtbaarheid van de vulkanische bodems. Een goed voorbeeld van intense vulkanische activiteit zijn de rotsen El Conde, Ifonche en Trevejos in het zuiden van het eiland; of de dennenbossen van Corona Forestal die zich volledig aangepast hebben aan de extreme vulkanische bodem.

In het zuiden van Tenerife vinden we de zogenaamde Territorios de la Luz waar je een van de beste voorbeelden van explosief vulkanisme vindt. Deze grote formaties werden gevormd door de grote uitbarstingen in de streek van Las Cañadas waarbij grote rotsen en vulkanische as in het rond werd gespuwd. De lichte kleur komt van puimsteen en ignimbriet. Een deel van het grondgebied wordt ook gekenmerkt door de aanwezigheid van hydromagmatisch vulkanisme dat landschappen zoals Montaña Roja of Montaña Pelada mogelijk heeft gemaakt.

Ondanks het feit dat het eiland dankzij de vulkanische activiteit vanuit de oceanische diepten is opgerezen, zijn er enkel documentaire referenties over de uitbarstingen na de verovering van de Canarische eilanden. Het nationaal park Las Cañadas del Teide is het beste scenario om de legendarische vulkanen van Tenerife te leren kennen, waarvan de onbetwistbare hoofdrolspeler uiteraard El Teide zelf is. Het uitzichtspunt Ucanca is een bevoorrechte plaats om de Pico Viejo waar te nemen. Deze vulkaan is 3135 meter hoog (boven zeeniveau) en heeft een krater van 800 m diameter. Als je langs de noordoostelijke bergrug afdaalt kan je, vergezeld van mooie panorama's op de eilanden El Hierro en La Gomera, de uitbarstingen van Boca Cangrejo, Trevejo en El Chinyero waarnemen.