Ontstaan en vorming

Zeven miljoen jaar geleden

De oudste rotsen die op Tenerife werden gevonden, zijn volgens de berekeningen zo'n zeven miljoen jaar oud. Daarvoor hadden onderzeese uitbarstingen zich opgehoopt totdat het eiland boven het zeeniveau begon uit te steken, in de streek van Teno en Anaga. Bovenop deze twee massieven is Adeje een van de geologisch oudste streken van Tenerife. Deze geologische structuren zijn uitgelijnd volgens grote breuklijnen, zodat de producten van de vulkanische uitbarstingen er in de vorm van een dak bovenop werden gestapeld. Deze eerste vormingscyclus van het eiland eindigt met de Salische erupties die het bovenste deel van veel pieken in het Anagamassief vormen.

Drie miljoen jaar geleden

De centrale gebieden van het eiland speelden de hoofdrol in de vulkanische uitbarstingen die drie miljoen jaar geleden plaatsvonden en die beetje bij beetje het silhouet van Tenerife vormden zoals we het nu kennen. Deze periode wordt gekenmerkt door basaltische spleetuitbarstingen en alles wijst erop dat er eerst een grote bergrug werd gevormd met een grotere concentratie aan lava aan de uiteinden, zoals twee golfbrekers, die in hun midden een ruimte beschermden die als een vallei kan worden beschreven: De huidige valleien van La Orotava en Güímar. Qua materiaal overheerst hier trachiet en fonoliet. Een ander interessant punt is dat het einde van deze fase in de vorming van het eiland gekenmerkt wordt door een grote instorting in het centrum van Tenerife waarbij het circus Las Cañadas werd gevormd, hoewel er hier meerdere theorieën over zijn. In deze krater rees dan de stratovulkaan Teide-Pico Viejo op. Andere theorieën zoals die van de Tenerifse Telesforo Bravo in 1962 beweren dat de valleien van Güímar en La Orotava door grote aardverschuivingen werden gevormd.

Een half miljoen jaar geleden

Sinds een half miljoen jaar geleden begon het eigen vulkanisme van Tenerife vulkanische kegels te vormen: De Pico Viejo, El Teide en de kraters van las Cañadas werden gevormd en over het hele eiland waren er nieuwe eruptiepunten van waaruit het vorige materiaal werd bedolven en er land op de zee werd gewonnen. In deze fase kreeg Tenerife haar huidige aanzicht en geografie.​