Maak je carnavalsplan

Als je nog niet eerder het Carnaval van Tenerife hebt meegemaakt, dan is het niet vreemd dat je in de war raakt van alle datums en dagen waarop je dit feest het beste kunt komen meevieren. Hierna leggen wij je enkele belangrijke zaken uit die erg nuttig voor je planning kunnen zijn.

Hoewel het officiële Carnavalsfeest begint met competities tussen de verschillende carnavalsgroepen (murgas, comparsas, rondallas), start het echte spektakel met de Grote Gala Verkiezing van de Carnavalskoningin. Deze plechtigheid wordt altijd op woensdag gehouden en twee dagen later, op Carnavalsvrijdag, barst de vrolijkheid echt los met de kleurrijke en vermakelijke Openingsparade. Tegen die tijd zou je al op het eiland moeten zijn aangekomen.

Vanaf dezelfde avond vult de binnenstad van Santa Cruz zich met muziek en carnavalskleding. Het is geen wetenschappelijk onderzoek, maar het zou kunnen zijn dat slechts een op de duizend personen, of tienduizend, zonder carnavalskleding aan de danspartijen deelneemt Dus als je in de menigte wilt opgaan, kies dan zo snel mogelijk je carnavalskleding uit.

Cheerleaders met harige benen

Tijdens het carnaval is het heel normaal groepen harige mannen verkleed als cheerleader tegen te komen of iemand voorbij zien lopen in een spectaculair carnavalskostuum dat geïnspireerd is door fantasyfilms; eigenlijk zijn er net zoveel vermommingen als feestvierende mensen. Op zulke dagen doen honderdduizenden mensen mee. En we overdrijven niet! Feit is dat Santa Cruz een vermelding in het Guinness Book of Records heeft gekregen als grootste openlucht carnavalsbal van de hele wereld. Dat gebeurde in 1987 toen de Cubaanse Celia Cruz, de vermaarde salsa-ster, 250.000 mensen de heupen liet wiegen op de centraal gelegen Plaza de España en omgeving (het record is nog altijd ongeslagen).

Tijdens de bijna twee weken durende carnavalsfestiviteiten, ontstaat in Santa Cruz een betoverende sfeer van vermakelijke gekte en goede vibes- een van die andere zaken die dit feest onmiskenbaar maken -. Dit ondanks de grote mensenmassa's die tijdens de nachtelijke danspartijen samenkomen en ook tijdens het carnaval overdag, wat overigens een ideale gelegenheid is om samen met de hele familie mee te maken.

De Coso, de Sardine en de Piñata

Carnavalsdinsdag, het grote sluitstuk op de Avenida de Anaga, is het hoogtepunt van het carnavalsfeest. Een indrukwekkende parade met duizenden aanwezigen, zowel deelnemers aan de optocht als publiek.

De avond van Aswoensdag is ook een belangrijke afspraak die niet in je agenda mag ontbreken. De Begrafenis van de Sardine is met stip de leukste begrafenis die je in je leven zult meemaken. Als klap op de vuurpijl wordt deze ‘droevige’ plechtigheid beëindigd met een massale danspartij in de straten van Santa Cruz tot in de kleine uurtjes.

En daarna? Tijdens het daaropvolgende weekeinde (het Piñata-weekend) komt de stad wederom tot leven met het carnaval overdag en de nachtelijke danspartijen. Maar aan alle goede dingen komt een eind en op zondag wordt het feest afgesloten en afscheid genomen tot volgend jaar... alleen in de hoofdstad van Tenerife! In veel andere steden en dorpen op het eiland zijn ze nauwelijks begonnen met hun eigen en bijzondere carnaval, op dezelfde opgewekte en verrassende wijze.

Neem deel als een van de velen; je kunt hier opgaan in de massa

Opgaan in de carnavalssfeer is allesbehalve moeilijk. Het is net zo makkelijk als carnavalskleding aanschaffen en deze aan je eigen smaak aanpassen. Je kunt deze kleding tegen schappelijke prijzen vinden in speciaalzaken, waar je alle benodigdheden aantreft om te veranderen in een superheld, een gladiator of een sexy verpleegster, inclusief pruiken, versieringen en allerlei soorten extravagante make-up artikelen.

Je hoeft slechts een extra bestanddeel toe te voegen: zin hebben om je te vermaken. Een grap maken door het personage waarin je je verkleedt te overdrijven. Essentieel is lachen en de lachers op je hand krijgen door het dragen van een veren sjaal, overdreven lange nepwimpers of je lichtgevende gezicht door de glitters, dat is alles!