La Casa del Carnaval

Een manier om het meest internationale feest van Tenerife het hele jaar door te beleven

Het Casa del Carnaval de Santa Cruz de Tenerife opende zijn deuren in juni 2017 om getuigenis af te leggen en het hele jaar door een stabiele verspreiding te geven van het belangrijkste festival van de stad, het enige op de Canarische Eilanden dat tot Internationaal Toeristisch Belang is verklaard.

Het gebouw, gelegen in het park van de Barranco de Santos ravijn, heeft 1.052 vierkante meter en zal het mogelijk maken om alle elementen en kwaliteiten die het festival uniek maken te versterken, met een dubbel aspect van openbare dienst en voertuig voor de promotie van het toerisme.

In het Casa del Carnaval, dat volgens het concept altijd in renovatie zal zijn, is een tentoonstelling ingericht met bijzonder symbolische elementen van het festival, zoals het eerste affiche - het werk van de schilder Juan Galarza - of de knuppel die de directeur van de Afilarmónica Ni Fú-Ni Fá, de herinnerd Enrique González, als knuppel gebruikte.

Het is dan ook opgevat als een visitekaartje voor het festival en een plaats om de waarden van het erfgoed onder de aandacht te brengen, maar ook als een ontmoetingsplaats voor carnavalsgroepen en een instrument ter bevordering van het toerisme. En dit alles met een sterk interactief karakter.

Het Casa del Carnaval kan gratis worden bezocht, elke dag van de week, van 10.00 tot 18.30 uur. De gemeenteraad heeft ook samengewerkt met Sinpromi om de toegankelijkheid van alle inhoud te verzekeren, die geleidelijk zal worden aangepast. In ieder geval kunnen degenen die dat nodig hebben, gebruik maken van een persoonlijke gidsservice om ondertussen van een volledig toegankelijk bezoek te genieten.

Vanwege de situatie van COVID19, heeft het Casa del Carnaval aan iedere gebruiker de mogelijkheid geboden om een reservering te maken via de website van het Casa del Carnaval ( www.casacarnavalsantacruz.com ) om zo de capaciteit en de tijdstippen van de bezoeken te kunnen controleren. Op die manier kunnen bezoekers op vertoon van hun ticket aan de ingang kiezen uit:

  • Algemene toegang": maandag t/m zondag van 10.00-17.30 uur, met een maximale duur van 1 uur per bezoek, met toegang om de 15 minuten.

  • Begeleide schoolbezoeken": dinsdag van 11.00 tot 12.00 uur of van 12.00 tot 13.00 uur, duur 30 minuten.

  • Niet-schoolse rondleidingen": zaterdag van 11.00-12.00 uur of van 12.00-13.00 uur, duur 30 minuten.

Afhankelijk van de alarmtoestand (niveaus) waarin het eiland zich bevindt, varieert de capaciteit tussen 6 en 4 personen per groep.

Bezoekers kunnen ook gratis gebruik maken van de audiogids via hun eigen apparaat, met dit hulpmiddel beschikbaar in zowel het Engels als het Spaans.

Het carnavalshuis heeft vier afgebakende zones:

  • De permanente tentoonstelling : uitgerust met voldoende flexibele apparatuur om collecties en inhouden van verschillende aard, documentaire collecties en multimediabronnen te kunnen huisvesten. Hoewel het veranderlijk zal zijn, zullen de kostuums van de carnavalskoninginnen het middelpunt vormen.

  • De tentoonstellingszaal Luis Hormiga "Suspi" : deze polyvalente zaal genoemd naar een bekende murguero, zal de organisatie van tijdelijke tentoonstellingen, conferenties, boekpresentaties, lezingen en seminars vergemakkelijken. Zelfs de buitenruimte zal de programmering van activiteiten mogelijk maken door middel van een verwijderbaar buitenpodium, dat plaats zal bieden aan voorstellingen, concerten, kostuumpresentaties...

  • De rustplaats: voorzien van zitplaatsen waar u kunt uitrusten, u ook onze miniaturen van Koninginnekostuums uit verschillende jaren kunt bewonderen.

  • De winkel: bevindt zich bij de ingang en gaat vergezeld van een reeks affiches met de aankondiging van ons carnaval van verschillende jaren, waar u merchandising met het bedrijfslogo kunt kopen en een souvenir van ons bezoek mee kunt nemen.

Het centrum bestrijkt dus het regionale, lokale, nationale en internationale niveau en richt zich tot vier doelgroepen: de toerist, de carnavalsgemeenschap (groepen en liefhebbers), specialisten en onderzoekers, en het publiek (bezoekers en gezinnen).

Rondleiding

Binnen vindt u een permanente tentoonstelling, ontworpen als een aantrekkelijke, zintuiglijke, comfortabele en onderhoudende ruimte, met een uitrusting die flexibel genoeg is om plaats te bieden aan collecties en inhouden van verschillende aard, documentaire collecties en multimediabronnen.

Zo zal de tentoonstellingsruimte jaarlijks variëren, waarbij de kostuums van de huidige carnavalskoningin en die van de verschillende artistieke groepen (murga's voor volwassenen en kinderen, muziekgroepen, theaters...) in de loop van dat jaar in de tentoonstelling zullen worden opgenomen.

Het kostuum van de huidige carnavalskoningin is het pronkstuk dat de bezoekers in de hal van het gebouw zal begroeten en dat van buitenaf als attractie zal dienen. Zo wordt zij gepresenteerd met een welkomstruimte die dient als inleiding op de tentoonstelling en plaats maakt voor een zintuiglijke ruimte met gekleurde lichten en carnavalsgeluiden, waar gekleurde slingers het centrum van de zaal betreden, waar zich acht onafhankelijke modules bevinden met meertalige schermen waarop verschillende aspecten van carnaval worden uitgelegd.

Langs de route vinden bezoekers verschillende carnavalsaffiches, evenals een videowall met video's die op dit festival betrekking hebben. Een didactische en interactieve ruimte, waar bezoekers en schoolkinderen uit de eerste hand kennis kunnen maken met het carnaval van Santa Cruz. De inhoud van het Casa del Carnaval is aangepast aan de nieuwe gezondheidsprotocollen.

Er zijn ook talrijke inhouden toegevoegd, zoals het nieuwe audiogidssysteem, dat via mobiele apparaten toegang geeft tot de rondleiding op de site met multimedia-inhoud in het Engels en Spaans. Tijdens het bezoek zullen er bovendien digitale middelen blijven die een volledige onderdompeling in ons festival garanderen.

Carnaval erfgoed.

Binnenkort zal het langverwachte Centrum voor de Documentatie en het Behoud van het Carnaval Erfgoed van Santa Cruz de Tenerife worden ondergebracht, dat het historische, artistieke en sentimentele erfgoed van het festival zal verzamelen en de opname, het onderzoek en de archivering van documentair en audiovisueel materiaal mogelijk zal maken.

Het is opgevat als een ruimte voor actief leren, die educatieve activiteiten zal bevorderen en een ruimte zal bieden voor de programmering van workshops en diverse activiteiten, zowel voor schoolkinderen als voor volwassenen, als een manier om zich te bekwamen in de kunsten en ambachten van het carnaval. ​

Adres
La Casa del Carnaval
Calle Aguere, 17, 38005 Santa Cruz De Tenerife