Wandeltochten in het Nationaal Park van de Teide

Wandelpaden In het Nationaal Park van de Teide.

In het Nationaal Park van de Teide bestaat een uitgebreid netwerk van wandelpaden, naar talloze interessante plekken. De beheerder van het Nationaal Park raadt met het oog op de veiligheid, het gemak, de waardevolle informatie en het genot van de bezoeker, aan om vooral gebruik te maken van de hier beschreven routes, hetzij door mee te gaan met een rondleiding, hetzij door zelf gebruikt te maken van een wandelgids. Er zijn ook nog andere routes in het gebied, maar die zijn niet voor iedereen even geschikt.

Rondleidingen voor iedereen: het bezoekerscentrum van het Nationaal Park biedt kosteloos een aantal rondleidingen aan. Hiervoor neemt u tevoren contact op met het bureau van het Nationaal Park (Tel. 922 922 371): Roque del Peral (2 uur), La Fortaleza (3,5 uur), Arenas Negras (2 uur), Risco Verde (3 uur), Tuin van het bezoekerscentrum (30 tot 45 minuten), Roques de García (2,5 uur).

Routes om zelfstandig te lopen met een wandelgids: Sommige routes in het Nationaal Park zijn speciaal ingericht om bezoekers op eigen gelegenheid te laten genieten van de natuur: Montaña Majúa, Parador Nacional (2 uur, 6 km), Bezoekerscentrum Parador Nacional (Siete Cañadas, 4 tot 5 uur, 16 km), tuin van het bezoekerscentrum (30 tot 45 min., 1 km). Pad naar de top van de Teide: het meest gebruikelijke startpunt is aan de voet van de Montaña Blanca, op 2.100 m hoogte. Na ongeveer 4 km begint, vlak voor het bereiken van het hoogste punt van de Montaña Blanca, het pad naar de berghut Altavista.

Deze berghut staat op 3.270 meter hoogte en bestaat uit twee gebouwen. Er is een EHBO-post, opslag, toiletgelegenheid, een keuken en drie slaapzalen voor 60 personen. Het eilandbestuur ontfermde zich over de hut in 1950 en heeft deze in 1997 volledig gerenoveerd.

De maximale verblijfsduur is beperkt tot één nacht; gebruikers krijgen bij aankomst het nodige voor een bed en kunnen eten opwarmen in de keuken.

Reserveringen voor de hut Altavista
Kantoor van de kabelbaan aan de
C/ San Francisco, 5-4º
38001 - Santa Cruz de Tenerife
Tel. 922 010 440
Fax. 922 287 837
E-mail: teleferico@telefericoteide.com

Overnachtingskosten volwassenen: € 20,00
Gefedereerde bergsporters en studenten: € 10,00.

Vanuit de hut kan de klim worden begonnen naar La Rambleta, waar het eindstation van de kabelbaan is.
Belangrijk: Overnachters van de berghut Altavista, die de kegel van de vulkaan ‘s ochtends vroeg willen beklimmen om te genieten van de zonsopgang, hebben GEEN toegangspas nodig voor de beklimming. Het is voldoende om met een gestempeld overnachtingsbewijs te laten zien dat je die nacht in de berghut hebt geslapen. Deze wandelaars moeten wel voor negen uur ‘s morgens van diezelfde dag het pad van "Telesforo Bravo" weer verlaten hebben.

Om vanaf La Rambleta of het station van de kabelbaan (3550 m) over het pad "Telesforo Bravo" naar de top van de Teide te klimmen (3718 m) moet een toegangspas worden aangevraagd bij het bureau van het Nationaal Park of op de website www.reservasparquesnacionales.es. Een toegangspas is alleen geldig voor de daarop vermelde dag.

Bureau van het National Park
C/ Doctor Sixto Perera González, Nr. 25 - El Mayorazgo. La Orotava
Tel. 922 922 371; Fax: 922 244 788
E-mail: Teide.maot@gobiernodecanarias.org
Openingstijden: 9-14 uur, maandag t/m vrijdag (neem een kopie van je identiteitskaart mee).

(Het wordt aanbevolen de toegangspas voor het pad Telesforo Bravo zo vroeg mogelijk aan te vragen omdat, als gevolg van de grote vraag in het zomerseizoen, de dagkaarten meestal al ruim van tevoren zijn uitverkocht.)

Toegang tot de krater of een complete rondwandeling over de kraterwand behoren niet tot de mogelijkheden. De andere twee paden, die vanaf La Rambleta naar de uitkijkpunten Pico Viejo en La Fortaleza voeren (respectievelijk één kilometer en vijfhonderd meter lang), en die prachtig uitzichten bieden over Las Cañadas, over het eiland zelf en over de omliggende eilanden, zijn vrij toegankelijk.