Gemeentelijk Museum voor Schone Kunsten

Museum in Santa Cruz-La Laguna

Het Gemeentelijk Museum voor Schone Kunsten telt veertien ruimtes met werken van de 16e tot de 20e eeuw. Het classicistische gebouw werd begin 1929 gebouwd door architect Eladio Laredo. De buitengevel wordt opgeluisterd met 10 borstbeelden van beroemde mensen uit Tenerife, waaronder Teobaldo Power (musicus en componist), Ángel Guimerá (dichter en toneelschrijver), Juan de Iriarte (grammaticus en letterkundige), Antonio de Viana (dichter), Villalba Hervás (geschiedkundige), Bethencourt y Molina (ingenieur) en Valentín Sanz (schilder).
De eerste voorwerpen die hier bewaard werden, waren de vlaggen die in 1797 in de slag tegen Nelson werden buitgemaakt. In 1840 liet het stadhuis speciale laden maken om hen te bewaren. Dat initiatief luidde het begin van dit museum in. In 1933 begon de renovatie van het huidige gebouw. Tot op dat moment werd de artistieke collectie van de gemeente in de vergaderzaal van het Stadhuis tentoongesteld.


Enkele van de meest opmerkelijke werken die in dit museum worden tentoongesteld zijn het "Triptiek van Nava y Grimón" van de Vlaamse schilder Pieter Coecke; "San Andrés" van José de Rivera; "Orfeo" van Brueghel; een portret van koningin Isabel II gemaakt door Federico de Madrazo en van Fernando Viscaí door Joaquín Sorolla, onder andere. Ook de Canarische kunstenaars zijn goed vertegenwoordigd, zoals Gaspar de Quevedo, Cristóbal Hernández de Quintana, Juan de Miranda en González Méndez.
Het activiteitenprogramma omvat onder meer rondleidingen in het museum en langs het erfgoed van de stad (monumenten, pleinen en lanen van Santa Cruz), boekpresentaties, conferenties en concerten.

Diensten

Openingstijden:

Van dinsdag tot vrijdag van 10.00 tot 20.00.

Zaterdag, zondag en feestdagen van 10.00 tot 15.00.

Adres
Gemeentelijk Museum voor Schone Kunsten
C/ José Murphy, 12.
Pza. del Príncipe
38005 Santa Cruz de Tenerife
Fax.: 0034 922 24 88 73