Historisch centrum van Güímar

Güímar ligt aan de zuidkant van Tenerife, in de spectaculaire Güímar-vallei. Het druk bezochte oude centrum staat vol gerenommeerde historische gebouwen. Loop rustig door de straatjes en bezoek de kapel van San Pedro de Arriba dat als "Monument van Cultureel Belang" wordt aangemerkt. Binnenin vind je een mooi houtgesneden Mariabeeld (Virgen de las Aguas) evenals "San Pedro el chiquito" (San Pedro de kleine) waarmee men een klein beeld van San Pedro bedoeld dat erg geliefd is bij de gelovigen.

Ook het indrukwekkende stadhuis van Güímar zal moeilijk aan je aandacht ontsnappen. Het was eerst een Dominicaans klooster en werd daarna gebruikt als rechtbank, school en zelfs als muziekacademie. Binnenin is de centrale binnenplaats bewaard gebleven, in de typische stijl van de traditionele kloosters. De kloostergang met houtsnijwerk is een bezoek waard.

Een andere niet te missen plek is de kerk van de apostel Petrus ("San Pedro") die vanwege zijn historisch belang op de monumentenlijst staat. Deze kerk, die in vorige eeuwen verschillende keren werd uitgebreid, herbergt een anoniem beeld van Petrus uit de 18e eeuw. De toren, ongevoelig voor de tijd, lijkt alles met een aanstekelijke kalmte te aanschouwen.

Je kunt ook de kerk van Santo Domingo de Gúzman bezoeken die oorspronkelijk deel uitmaakte van een dominicaans klooster dat in 1775 in vlammen is opgegaan. De kerk is gerenoveerd en binnenin vind je zeer goed geconserveerde religieuze afbeeldingen uit de 17e eeuw.

De kerk van San Pedro de Abajo heeft een aantal eigenaardigheden die haar heel aantrekkelijk en vertrouwd maken. Ten eerste omdat ze "San Periquito" heet, een liefdevolle bijnaam voor Petrus, en ten tweede omdat ze binnen twee schatten herbergt. Eén ervan is het oudste bekende beeld van deze heilige. Het andere geheim is het klokje dat in de klokkentoren van de kapel hangt. Het komt uit een oud stoomschip dat voor de kust van Güímar is gestrand.

Maak van de gelegenheid gebruik om door de straatjes van het dorp te slenteren en de bouwkunst te bewonderen die aan het oude centrum van Güímar haar aantrekkelijke asymmetrisch aanzicht geeft dat kenmerkend is voor andere tijden.