Historisch centrum van Santa Cruz de Tenerife

Santa Cruz ontstond in 1494 als een charmante vissershaven. Wie had er ooit gedacht dat deze vredige enclave enkele honderden jaren later de prachtige hoofdstad van het eiland zou worden? Vandaag is het een stad die bruist van de activiteit. In de haven meren er grote cruiseschepen aan, en de avant-gardistische concertzaal Adán Martín staat symbool voor haar moderniteit. Santa Cruz heeft echter haar oude charme niet verloren.

Het historische centrum vormt een driehoek die afgebakend wordt door de La Noriastraat, de pleinen Plaza de España en Plaza de Candelaria (naast elkaar) en het Weylerplein. Markante gebouwen worden afgewisseld met boetieks met de laatste mode, allerhande winkels (elektronica, fotografie), restaurants en kroegen.

De kerk Iglesia de la Concepción is een van de architectonische overblijfselen van het oude Santa Cruz. In 1500 werd met de bouw begonnen, maar de kerk moest 150 jaar later na een brand opnieuw worden opgebouwd. Niet ver daar vandaan vinden we nog een kerk, de Iglesia de San Francisco, het plein Príncipe de Asturias, de markt Nuestra Señora de África en het park García Sanabria, allemaal plaatsen die niet mogen ontbreken op een rondwandeling door de stad.

Wanneer de restauratie van de Tempel van de Vrijmetselaars voltooid zal zijn, zal deze ongetwijfeld in het rijtje van niet te missen bezienswaardigheden komen te staan, samen met het paleis Palacio de la Carta of het Castillo Negro (het "Zwarte Kasteel") aan de kust. Vanaf Plaza España kan je de ruïnes van het kasteel van San Cristóbal zien liggen. Naar dit kasteel, dat je ook kunt bezoeken, is ook de centrale straat Calle del Castillo vernoemd.