Caserío de Masca

​​

Gemeente: Buenavista

De huisjes van Caserío de Masca lijken koorddansers op de bergkam. Ze bezetten praktisch elk bruikbaar stukje grond en hangen soms letterlijk boven de afgrond van de diepste ravijnen van het eiland. Uitkijkpunt Cherfe (op de weg naar Santiago del Teide) biedt een een prachtig overzicht van de unieke ligging van dit gehucht.

Deze plek is altijd een kleine uithoek ver van de beschaving geweest, waar nog maar sinds kort elektriciteit is en de toegangswegen weinig meer waren dan stoffige bergpaden. Jarenlang was er maar één weg die het met de buitenwereld verbond, de Camino de los Guanches die Masca met Santiago del Teide verbond. Dankzij dit eeuwenlange isolement is het echter in zijn oorspronkelijke staat bewaard gebleven.

Het feit dat het een minuscuul dorp is betekent ook niet dat er geen waardevolle gebouwen te vinden zijn, zoals de Casa de los Avinculados in de Caserío de Piedra, of de piepkleine kerk uit de 18e eeuw. Er is zelfs een museum en een ambachtelijk centrum dat in een van de huizen is ondergebracht.

Het gehucht is een van de grootste trekpleisters in het Landelijk Park Teno omdat het de kenmerkende elementen van de traditionele Canarische bouwstijl samenbrengt: metselwerk in natuursteen en hout, een eenvoudig ontwerp en volledig aangepast aan de omgeving.

Op een rots die als autochtone begraafplaats werd gebruikt, niet ver van het dorp, zijn bij archeologisch onderzoek rotsschilderingen aangetroffen. Volgens de legendes was deze plek wegens zijn afgelegen en eenzame ligging een van de geliefde toevluchtsoorden voor de piraten die rond het eiland opereerden.

Caserío de Masca is een Monument van Cultureel Belang in de categorie Historisch Complex. Naast Masca kun je in deze streek nog andere gehuchten bezoeken, zoals El Palmar, Las Portelas en Teno Alto.