Aripe en Chirche

Gemeente: Guía de Isora

Je komt hier over een weg die begint in het hogere deel van het centrum van Guía de Isora. De rust van dit kleine gehucht en het nabijgelegen Aripe is al even legendarisch als de charme van de typisch Canarische huizen uit de 18e en 19e eeuw. Sommige ervan zijn nu landelijke pensions, een heel goede keuze als je je volledig wilt onderdompelen in een pure en natuurlijke omgeving.

Het dorp Chirche werd recentelijk gerestaureerd met behoud van de stijl en met gebruik van oorspronkelijke materialen.

Hoewel Chirche boven op een oude nederzetting van de Guanches ligt, werd het pas een echt dorp vanaf de tweede helft van de 17e eeuw. Eerst vormde de veeteelt de basis van de economie; later kwam hier de 'droge landbouw' (zonder irrigatie) nog bij. De infrastructuur die nodig is voor deze activiteiten (waterreservoirs, stallen, kelders, perserijen) vormen een onafscheidelijk deel van dit landschap.

Niemand wil hier in de tweede helft van juli de 'Día de las Tradiciones' missen, waarbij de traditionele levensstijl van de inwoners getrouw wordt uitgebeeld.

In Aripe zijn de zogenaamde gravures van Aripe bewaard gebleven, het eerste voorbeeld van gedateerde rotsschilderingen op het eiland. Alleen dit is al een bezoek waard. Dit dorp van minder dan 100 inwoners heeft samen met Chirche een grote historische en monumentale waarde. Het ligt op de plek waar twee ravijnen bijeenkomen en samen de Barranco de Guía vormen. Het landschap is vulkanisch en rijk aan landerijen (droge landbouw en fruitbomen) die het gunstige klimaat van dit gebied ten volle benutten.

In de omgeving van Guía de Isora vinden we ook het dorp Chío, waar de parochiekerk gewijd aan de beschermheilige Nuestra Señora de La Paz een bezoek zeker waard is.

In zuidelijke richting vanuit het stadscentrum vind je de wijken El Jaral en Acojeja, waar traditionele Canarische woningen bewaard zijn gebleven. Niet ver hier vandaan ligt de berg Montaña de Tejina, 1.055 meter hoog, onderdeel van een beschermd natuurgebied bij het gehucht Tejina. Als je de weg blijft volgen, kom je in Las Fuentes. Dit gehucht is niet meer bewoond, maar je kunt er woningen bezichtigen die in de zanderige rotswanden zijn uitgegraven.