Icor, La Cisnera en Teguedite

Gemeente:Arico

Zo'n 11 kilometer na de afrit van de snelweg komen we aan in Villa de Arico, waar ook Caserío de Icor in de buurt ligt. De oorsprong ervan dateert van vóór de komst van de Spanjaarden, hoewel de grootste groei in de 18e eeuw werd opgetekend, toen het merendeel van de huizen werd gebouwd. In de daaropvolgende eeuwen kwamen er nog verschillende gebouwen bij.

De grootste culturele waarde van het dorpje bestaat uit de traditionele Canarische huizen, met hun rechthoekige grondplan en binnenhof. Sommige hebben een bovenverdieping die doorgaans als graanschuur dienst deed, bereikbaar via een houten trap. De muren zijn van metselwerk in natuursteen en het dak is traditioneel een zadeldak. Veel huizen hebben een soort stenen bank voor de gevel waar de bewoners gingen zitten om bij te praten.

In de omgeving vinden we nog meer gehuchten zoals La Cisnera en Teguedite dat een belangrijk pottenbakkerscentrum was. In Arico El Nuevo vormen meerdere herenhuizen een schitterend voorbeeld van Canarische bouwkunst, zoals de huizen Los Peraza de Ayala, Rodríguez de Acero en El Patio de Don Diego.