Montaña de Guaza

Natuurmonument

Guaza is een van de meest karakteristieke vulkanische gebieden van het eiland. En hoewel het geologische en landschappelijke belang ervan niet te ontkennen valt, is de aantrekkingskracht ervan ook te danken aan elementen van voor de komst van de Spanjaarden zoals grotten, hutten en begraafplaatsen van de Guanches. Je vindt er ook subfossielen (resten waarvan het fossilisatieproces niet voltooid is) van uitgestorven soorten van groot wetenschappelijk belang.

De berg steekt 400 meter boven de zeespiegel uit en bestaat uit twee concentrische kraters. Tijdens de uitbarsting stroomde er stroperige lava uit de aarde in de richting van de zee, wat leidde tot bekende rotsformaties zoals de Mesas de Guaza en een kleine klif.

Er zijn typische tabaiba-cardonvelden, naast lantaarnplanten en de medusawinde. De buitengewone ligging heeft ertoe bijgedragen dat deze zone de broedplaats is voor vogels als de Scopoli's pijlstormvogel, de geelpootmeeuw en de woestijnvink. Je kunt er dus op je gemak de gevarieerde natuur bestuderen.

Gemeente: Arona

Oppervlakte: 725,7 hectare

Hoe kom je er?

De meest gebruikelijke route is over de TF-1, afrit Los Cristianos en dan naar beneden over de TF-665 in de richting van het dorp. Na zo'n 2,7 km kom je in de wijk Playa Graciosa. Hier kun je parkeren en dan via een van de paden het reservaat verkennen.

Het reservaat is ook toegankelijk via de oostkant van de berg. Neem hiervoor de afrit Guaza - Valle San Lorenzo - Las Galletas en volg de TF-6222 tot aan het kruispunt van El Palm-mar. Rij door in de richting van Palm-mar waar je kunt parkeren en het park in kunt lopen over een van de paden.