Las Lagunetas

Beschermd landschap

Las Lagunetas biedt een prachtig bosrijk landschap met zachte hellingen en diepe ravijnen. De plantengroei bestaat in grote mate uit dennenbomen en speelt een belangrijke rol in het behoud van de ondergrondse waterreserves en de bodem, dankzij een symbiotische wisselwerking met de passaatwinden.

Naast dennenbos heb je er ook monteverde-soorten en enkele inheemse bloemen zoals de geranium. In het bos van Aguagarcía zijn er interessante exemplaren van oude laurierbomen bewaard gebleven.

Gemeentes: El Rosario, Candelaria, El Sauzal, La Matanza, La Victoria, Santa Úrsula en Tacoronte

Oppervlakte: 3.800,1 hectare

Hoe kom je er?

Er zijn verschillende mogelijkheden. Vanuit het dorp La Esperanza, omhoog in de richting van de bergen door de straat Grano de Oro, die begint bij het gemeentehuis en dan langs de kerk Nuestra Señora de La Esperanza loopt. Deze straat eindigt op een rotonde waar je de Camino Madroño Goteras moet nemen. Na 800 meter op deze weg begint het beschermde landschap van Las Lagunetas.

In El Ravelo begint er een asfaltweg, namelijk de straat Lomo Piedras die omhoog loopt en je naar Las Calderetas brengt, een recreatiegebied in het beschermde landschap van Las Lagunetas. Een andere asfaltweg die door het beschermde landschap van Las Lagunetas loopt, in de gemeente Santa Úrsula, is de weg Camino Pino Alto, die begint bij de TF-3114 in Tamaide en dicht bij de school Leoncio Estévez uitkomt.

Bovendien lopen er vanuit de gemeentes La Matanza, La Victoria en Santa Úrsula verschillende onverharde wegen richting de berg die naar dit beschermde natuurgebied leiden. Voor deze wegen is er echter een terreinwagen vereist, alsook goed weer.