Chinyero

Speciaal natuurreservaat

Dit is een gebied van 24 vierkante kilometer van grote geologische waarde, tussen de gemeentes Santiago del Teide, El Tanque en Garachico.Je kunt er recente lavastromen vinden die een uniek inzicht geven in de vulkanische geschiedenis van de Canarische Eilanden. Mis de kans niet om de ongelooflijke ecosystemen te bestuderen waar diertjes leven die zich niet voeden met vegetatie maar met deeltjes die door de lucht worden aangevoerd. Dankzij de verschillende kolonisatieniveaus is het een echt openluchtlaboratorium. Bereid je voor op een onvergetelijke dag vol wetenschappelijke inzichten.

Maar als er iets is dat alle aandacht trekt, dan is het de indrukwekkende vulkaan die dit natuurgebied zijn naam geeft: El Chinyero. Met 1.560 meter hoogte is het moeilijk om hem te missen. Als je over deze vulkaan ten noordoosten van Pico Viejo wandelt, kun je je voorstellen hoe het op 18 november 1909 geweest moet zijn toen de aarde zich opende om gedurende tien opeenvolgende dagen lava te spuwen en een enorme kolom van tefra en gassen te veroorzaken die vanaf La Palma zichtbaar was, als ware het een rooksignaal.

Gemeentes: Santiago del Teide, El Tanque en Garachico.

Oppervlakte: 24 vierkante kilometer.

Hoe kom je er?

Er zijn verschillende toegangswegen.

Om de noordelijke zone te bereiken, moet je vertrekken vanuit de gemeente El Tanque waar er een asfaltweg loopt die later een onverharde weg wordt naar het reservaat. Een andere manier om de noordelijke zone te verkennen is vanuit de wijk San Juan del Reparo in Garachico. Vandaar vertrekken er meerdere wegen die naar of om het beschermde natuurgebied heen lopen.

Je kunt er ook komen vanaf de oostkant vanuit de wijk La Montañeta in Garachico. Vanuit La Montañeta moet je de weg TF-373 nemen die uit La Vega in Icod de los Vinos komt en het reservaat doorkruist om daarna in San José de Los Llanos in El Tanque uit te komen.

Toegang via de westkant is mogelijk vanuit San José de Los Llanos, dat grenst aan het beschermde natuurgebied.

De zuidkant is toegankelijk via Santiago del Teide, over de TF-82. Rijd door tot aan Valle de Arriba en neem daar de geasfalteerde weg die na 400 meter bij het reservaat uitkomt.