Een leven beïnvloed door vulkanen

Alles wat je hier aantreft, heeft te maken met vulkanen, net zoals in de rest van het eiland. De lichte, bijna gele kleur van de huizen en landbouwgronden is een voorbeeld van de grote invloed die de geologische vorming van het land heeft op het territorium.

De okerkleur hangt sterk samen met de soort vulkanen van dit gebied. Het zijn vulkanen met explosieve uitbarstingen, die gigantische hoeveelheden as, die puimsteen wordt genoemd, uitspuwden dat op de aarde neerkwam en in de loop van de jaren en onder invloed van de regen werd gecompacteerd. Het resultaat is een zeer vruchtbare aarde, die 'jable' wordt genoemd en uitermate geschikt is voor de landbouw en een prima bouwmateriaal is: 'la tosca' (puimsteen in blokken).

Een van de vulkanische materialen die in grote hoeveelheden geëxporteerd werd, was de 'losa chamera', die grotendeels naar Zuid-Amerika werd geëxporteerd en veel in de bouw van huizen en gebouwen werd gebruikt. Wanneer je over dit deel van het eiland trekt, zie je nog de resten van de aanlegsteigers en vooral grote hopen stenen, waarvan stukjes ontbraken: dit zijn de steengroeven waar de steen werd gewonnen.

Het is merkwaardig dat niet alles in dit gebied een lichte kleur heeft. Soms vallen geologische formaties op, die zich gevormd hebben na de afzetting van het puimsteen. Dit kun je waarnemen bij de vulkaankegels van de Montaña Roja of de Ifara die een veel donkerder kleur hebben.