La Laguna, een levendige stad

Het beste voorbeeld van hoe het elan van de vulkaan overslaat op de mensen rondom is La Laguna, een fascinerende, bruisende stad met veel studenten vanwege de universiteit die er gevestigd is.

De plattegrond kun je lezen als een sterrenkaart, waarbij de hoofdwindstreken de belangrijkste plekken in de stad aangeven. Dit ontwerp diende als voorbeeld voor de stichting van nederzettingen in de door Spanje veroverde gebieden in Amerika en daarom is La Laguna in 1999 tot Werelderfgoed verklaard. Het historische centrum is voetgangersgebied, waardoor je op je gemak de prachtige en goed onderhouden huizen en gebouwen, die erop wijzen dat het gedurende vele jaren de hoofdstad van het eiland is geweest, kunt bekijken.

De elementen die de bezoeker het meest opvallen zijn de indrukwekkende deuren en balkons, gemaakt van het hout van de lokale pijnbomen, of de ruime, sfeervolle voorportalen van de huizen, die het geheel een pittoresk tintje geven. Een georganiseerde wandeling, onder leiding van een gids die alle verhalen en hoeken en gaatjes kent, is een goede manier om de stad te ontdekken.

Je kunt er wijn uit het vulkanisch gebied, ambachtelijk gemaakte voorwerpen en de allerlaatste mode in de leuke winkeltjes in het centrum kopen. Vervolgens is het een ongeschreven wet om het je daarna gemakkelijk te maken in een van de vele sfeervolle lokale bars en kroegen. Ze hebben allemaal hun persoonlijke uitstraling en zijn een prima plek om je aan de drukte van de straat te onttrekken achter een kopje thee of koffie met 'churros' en gebak. Wie wil kan er, onder het genot van een drankje of een heerlijke maaltijd, wat langer blijven in het relaxte gezelschap van de gastvrije bevolking.

​​​