Druivensoorten

Een van de bepalende factoren voor het succes van de wijnen op Tenerife zijn de verschillende inheemse variëteiten die nog uit dateren uit de periode voor de druifluisplaag en die niet in de rest van Spanje te vinden zijn. Listán Blanco, Malvasía, Gual, Albillo Criollo, Vijariego, Moscatel, Marmajuelo en Verdello zijn druiven die gebruikt worden om witte wijnen te maken, terwijl de roséwijnen en rode wijnen vooral afkomstig zijn van de druivensoorten Listán Negro, Negramoll en Tintilla.

Van de witte druivenrassen is de Malvasía het opmerkelijkste. Het is een bijzonder aromatische druif en een van de oudste rassen die in het verleden werd gebruikt om de Canarische wijnen te produceren die in Europa zo geliefd waren. Hun wijnstokken verschillen van die in de rest van Spanje of in Lanzarote, waarbij al hun kwaliteiten en maximale potentieel ten volle worden benut.

De variëteit Listán Negro is resistent en sterk en kan herkend worden aan donkergekleurde, middelgrote trossen die unieke aromatische en fruitige wijnen opleveren. De Negramoll-druif wordt ook erg gewaardeerd vanwege de fluweelachtige afdronk van de wijnen die hiermee worden gemaakt.