Soorten gewassen

Op Tenerife bestaan er verschillende technieken om wijnranken te laten groeien, afhankelijk van de regio en het soort druif. De rijke verscheidenheid aan teeltsystemen, die bijna niet op andere plekken met zo'n kleine oppervlakte te vinden zijn, is het resultaat van het samenspel tussen wijnmakers van verschillende herkomst die zich op het eiland hebben gevestigd, de geografische gesteldheid van Tenerife en de manier waarop de verschillende wijngaarden gebruik hebben gemaakt van de passaatwinden in de verschillende gebieden.

In de regio Tacoronte-Acentejo worden er meestal kleine wijnstokken (0,8 m) geplant die worden ondersteund door staken. In de Vallei van La Orotava daarentegen wordt er daarentegen een complex vlecht- of rastersysteem gebruikt. Met beide systemen kunnen er ook andere gewassen worden geteeld.

In de regio Ycoden-Daute-Isora worden er verschillende systemen gebruikt, zoals opbinden, kleine wijnstokken en meer recent hekwerken. In het zuidelijke deel van het eiland domineren de kleine wijnstokken op gevorkte staken aan de rand van de percelen, terwijl snoeien in hogere gebieden (zoals Vilaflor in de regio Abona of Pelados de Güímar) gebruikelijk is.