Historisch centrum van San Miguel

San Miguel is een van die zuidelijke gemeenten die je hart stelen door hun charmante eenvoud uit een ander tijdperk. De oude binnenstad is vanuit architectonisch oogpunt het best bewaarde stadscentrum van Zuid-Tenerife en staat op de Spaanse erfgoedlijst. Je krijgt er de indruk dat je in een oude zwart-wit foto zit, maar dan schitterend ingekleurd.

Het oude centrum strekt zich uit rondom de kerk van San Miguel Arcángel, van de oude Camino Real, tegenwoordig Calle La Iglesia, tot aan de Kruisweg (El Calvario) en het "huis van de kapitein" Casa del Capitán) in de buitenwijken. De kerk van San Miguel Arcángel is een goede plek om je bezoek te beginnen. Deze kerk werd in de 18e eeuw gebouwd zodat bewoners om te bidden of om de sacramenten te ontvangen geen grote afstanden meer hoefden af te leggen naar de dichtstbijzijnde kerk. Binnen kun je talrijke religieuze afbeeldingen bewonderen die je naar ver vervlogen tijden terugvoeren.

Dicht bij het kerkplein (Plaza de la Iglesia) staat er een reeks traditionele gebouwen, waaronder de Stadsbibliotheek die in haar 200-jarige bestaan dienst heeft gedaan als gevangenis, gemeentehuis, kleuterschool en academie. Bezoek ook het geboortehuis van de illustere Juan Bethencourt Alonso, een beroemde antropoloog, etnograaf en geschiedschrijver. Zijn werk is van groot belang om de guanchecultuur te begrijpen.

Aan de noordkant van de kerk van San Miguel zie je de oude fonteinen die het dorp tot ver in de 20e eeuw van water voorzagen. En als je verder via de Calle de La Iglesia naar beneden loopt, ontdek je verschillende gebouwen van een of twee verdiepingen uit de 18e tot de 20e eeuw, die mooie voorbeelden van de traditionele bouwkunst vormen, evenals van het classicisme dat zich sinds de helft van de eeuw over het eiland verspreidde. Vooral de huizen van de families Alfonso en Calzadilla vallen daarbij op. Het eerste is een herenhuis in de stijl van een 'hacienda' (landhuis) in een stedelijke omgeving. Het huis van de familie Calzadilla valt op door zijn omvang, het platte dak en de symmetrische plaatsing van de nissen in de gevel.

In het laatste stuk van de straat kun je genieten van het al genoemde Huis van de Kapitein dat in de 18e eeuw werd gebouwd. Het is een groot landhuis waarin nu het Historisch en Etnografisch Museum is gevestigd. Bezoek de binnenplaats en geniet van de schone lucht of bekijk de wijnkelder of de perserij.

Je hebt tijdens je wandeling vast een ongebruikelijk hemelsblauw geverfd gebouw opgemerkt. Dit staat dan ook bekend als "La Casa Azul", het Blauwe Huis. Hier is het stadhuis gevestigd. De exotische Braziliaanse stijl is te danken aan het feit dat de Canarische eigenaar lange tijd in Brazilië had gewoond. Het was het eerste gebouw van het dorp waarbij cement werd gebruikt. Maak van de gelegenheid gebruik om de oude 'aljibe' (waterreservoir) te bezoeken die nu gebruikt wordt als expositieruimte. Je kunt hierbij tussen de enorme zuilen lopen die dit oude huis ondersteunen.

Als je bij het kruispunt komt van de Calle de la Iglesia met de weg die naar Los Abrigos gaat, zie je daar het huis Casa Cuatro Esquinas, een bescheiden gebouw van één verdieping met een kelder. Vroeger was het een pension en vervolgens een particuliere woning, maar nu zit hier het toerismebureau en het actieve culturele centrum El Puente. Het wordt aangemerkt als "Monument van Cultureel Belang".