Historisch centrum van Buenavista del Norte

De geschiedenis van deze gemeente gaat terug tot de 16e eeuw en is vandaag de dag nog volledig zichtbaar. Het dorp ligt in het uiterste noordoosten van het eiland. De voornaamste bezienswaardigheden zijn het oude centrum en de gehuchtjes Masca en El Palmar. Het historische gedeelte dat in 2005 tot Monument van Cultureel Belang werd uitgeroepen, ligt rondom de kerk Iglesia de Los Remedios en het aangrenzende plein, waar je het leven en de gewoonten van de bewoners kunt ervaren. Rondom vind je instellingen en woningen van groot historisch belang. De regelmatige opbouw van het stratenplan, de brede lanen en de gelijkvormige hoogte van de historische gebouwen zijn een lust voor het oog. Alle straten bieden momentopnamen van nu en van vroeger, alsof de tijd is blijven stilstaan.

Spijtig genoeg heeft een brand in 1996 de kerk Iglesia de los Remedios verwoest en daarmee al het artistieke historische erfgoed ervan in de as gelegd. Momenteel is het gebouw volledig gerestaureerd en open voor bezoekers, die hier onthaald worden op verhalen over andere tijden en nieuwe sensaties.

Om ten volle van Buenavista te genieten, moet je een wandeling maken door het Triana-ravijn en er de zuivere berglucht opsnuiven. Laat je door je verbeelding meevoeren naar het verleden, toen de bewoners elkaar troffen bij de wasplaatsen die over de vallei verspreid liggen. Ontdek ook het bijzondere huis Casa de la Viuda, met zijn unieke 17e eeuwse Canarische bouwstijl. Verken de talrijke kamers van het huis en geniet van de natuur op de binnenplaats. En als je een beetje vrede en afzondering aan je wandeling wilt toevoegen, vergeet dan het oude klooster van San Francisco niet te bezoeken.

Als je echter de rust en stilte van een bedeplaats wilt voelen, is een bezoek aan de hermitage van San Sebastián de moeite waard. Een andere interessante plek is de Hacienda La Fuente die als een van de mooiste voorbeelden van de Canarische herenhuizen wordt beschouwd. Het heeft zelfs torens met kantelen en een kleine familiekapel. En mocht je besluiten om het landhuis San Juan de Taco te bezoeken, zul je merken hoe daarbinnen nog altijd het historische en economische belang voelbaar is die het in het verleden had. Neem alle details in je op: de robuuste stenen trappen, de bijzondere vormgeving en de grote ramen.

Rust even uit op een bankje op de Plaza de los Remedios terwijl je de tijd laat voortkabbelen. Bezoek daarna El Palmar en zwerf heerlijk door dit ruige landschap vol traditionele huizen en stenen terrassen. Het gehuchtje Masca dompelt je onder in een andere tijd terwijl je door de gezellige straatjes slentert.

We stellen voor om je bezoek te beëindigen door een kennismaking met de oude plaatselijke tradities in de smalle straatjes van Teno Alto. Ook hier is de tijd blijven stilstaan.