Malpaís de Güímar

Speciaal natuurreservaat

Hier hebben de lavastromen de meest onwaarschijnlijke vormen aangenomen. Je blijft ernaar kijken terwijl je je afvraagt of je misschien op een andere planeet zit. Dit landschap is een echte biologische en geografische schat. Het is als het ware een poort naar een andere planeet. In dit gebied van drie vierkante kilometer ruik je het salpeter van de nabije zee en kun je een van de mooiere populaties van wolfsmelk op de eilandengroep zien. Je ziet er inheemse plantensoorten zoals balillo, alsook een groot aantal vogelsoorten (klauwieren, hoppen en torenvalken). En uiteraard ook hagedissen die over de stenen rennen op zoek naar de zon. Bewonder de iconische Montaña Grande (letterlijk "Grote Berg"), een heuvel van vulkanische oorsprong met een zachte dofrode kleur. Hij laat niemand onverschillig.

De bewoners van deze streken hebben steeds de verschillende waardevolle natuurlijke rijkdommen van deze omgeving weten te benutten door de vangst van vissen en schaal- en schelpdieren. Een methode die door de traditionele bewoners werd gebruikt was de "embarbascado": ze vergiftigden het water van de plassen met het sap van wolfsmelk of tabaiba waardoor de vissen verdoofd raakten.

Uit de zee won men ook andere waardevolle producten zoals zout. Vandaag de dag kun je twee zoutmijnen bekijken die perfect bewaard zijn gebleven. Aangezien men vroeger geen koelkasten had, werden vlees en vis gezouten (gepekeld) om ze te kunnen bewaren.

Gemeente: Güímar.

Oppervlakte: 290,3 hectare.

Hoe kom je er?

Je komt er over de TF-1, via de afrit van industrieterrein Polígono Industrial de Arafo. Rij dan in de richting van het industrieterrein en sla op het eerste kruispunt rechtsaf. Na ongeveer 1,6 km kom je aan in Malpaís de Güímar.