Een dag in Tenerife

El Teide, La Laguna, Anaga en Candelaria

Als je slechts 24 uur hebt om Tenerife te ontdekken dan mogen op je snelle tour de volgende drie plaatsen niet ontbreken: El Teide, La Laguna en Candelaria.

Nationaal Park El Teide

Er is niets beters dan de dag te beginnen op de hoogste bergtop van Spanje, op 3.718 meter. Het Nationaal Park El Teide herbergt bijzondere plekken en inheemse natuurlijke species zoals de Viola cheiranthifolia (Violeta del Teide) of de Echium wildpretii (Tajinaste). Aan de voet van el Teide strekt zich de Vallei van Ucana uit, een maanlandschap met een woestijnachtige schoonheid.

Als je naar de top wilt dan kun je in de kabelbaan omhoog gaan tot 200 meter van de top. Om van daar naar de top te lopen, moet je een vergunning aanvragen bij het kantoor van het Nationaal Park.

San Cristóbal de La Laguna

Daarna daal je af via de TF-24 (die je kunt nemen vanuit El Portillo) en kom je in San Cristóbal de la Laguna, een stad met een onweerstaanbare persoonlijkheid die op de werelderfgoedlijst van de UNESCO staat. Het historische centrum krijgt dagelijks veel bezoekers, die aangetrokken worden door de koloniale stijl van de oude gebouwen en de charmante geplaveide straten.

De toren van de Iglesia de La Concepción, het Historisch Museum van Tenerife, het Bisdom en de Kathedraal zijn, onder andere, plaatsen die een stop waard zijn. De straten van La Laguna ontvangen net zo makkelijk groepen moderne jongeren als elegante oudere heren en dames die wandelen bij zonsondergang. Families met kinderen vermaken zich in de speeltuinen. In deze stad vol artiesten en met een verrassende en eclectische cultuur leeft iedereen op een ontspannen manier samen.

Neem wat tijd om te winkelen in de winkels van het dorp. Of je nu een voorkeur hebt voor retromode en gedurfde vintage-elementen of voor exclusieve kleding van beroemde ontwerpers, je kunt je hart hier ophalen. Voor liefhebbers van decoratie zijn er winkels met stukken in minimalistische stijl samen met andere meer klassieke stukken, gemaakt door ambachtsmensen van het eiland.

Om de dag af te maken zijn er honderden gezellige kroegen en bars die uitnodigen om even te pauzeren en te genieten van de traditionele “barraquito” van La Laguna (koffie met verse melk en gecondenseerde melk naar keuze, een paar druppeltjes likeur en een stukje citroen, afgemaakt met een beetje kaneelpoeder. Heerlijk!).

Natuurpark Anaga

Als je er echter voor kiest om de drukte van de stad te ontvluchten, hoef je niet ver weg te gaan. Op een steenworp afstand ligt het Natuurpark Anaga, een van de mooiste natuurlijke enclaves van Tenerife. Vanaf het uitzichtspunt van La Cruz del Carmen en van de Monte de las Mercedes heb je een schitterend zichten over de laurierbossen die de heuvels bedekken en de landbouwgebieden (met de gekleurde huisjes die verspreid liggen over het gebied).

Verspreid langs de weg die richting het park gaat, liggen schilderachtige gehuchten en restaurants. Niets overbodige luxe: hier gaat het om typische gerechten van de oude Canarische keuken, gerechten zoals stoofpot of konijn in salmorejo (marinade).

Candelaria

Op de weg naar het zuiden van het eiland via de snelweg TF 1 valt Candelaria de bezoeker op. In dit kleine dorp staat de Basiliek van de Maagd van Candelaria, de beschermheilige van de Canarische Eilanden. Nog op het plein en bijna op het strand staan de enorme standbeelden van de “guanches”, negen “menceyes” (leiders) die Tenerife leidden toen de Spanjaarden kwamen. De “guanches” zijn de voormalige bewoners van het eiland. De voetgangersstraten die in dit gebied liggen, zijn vol winkels waar je het ideale souvenir van je bezoek kunt kopen. Het meest gevraagd is de maagd van Candelaria, beschermheilige van de Canarische Eilanden.